Perspective #1: Despre oameni și alte animale
Ne-am făcut newsletter, salutare și bun venit!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetări din antropologie și discipline socio-umane conexe. Depeșa gravitează în jurul articolului săptămânal ISCOADA. Astfel, în caz că ți-a scăpat ceva pe social media, ai aici pachețelul nostru tematic într-o manieră structurată și compactă. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte, să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
Săptămâna asta vorbim despre relația oamenilor cu celelalte animale și cu mediul înconjurător
Ascultate este inițiativa ISCOADA unde sintetizăm pentru voi podcasturi super relevante, bazate pe cercetări științifice, care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.
Filosoful și eticianul David Peña-Guzmán, profesor de științe umaniste la Universitatea din San Francisco, este invitatul neuro-cercetătoarei Indre Viskontas în cadrul podcastuluii „Inquiring Minds”. Peña-Guzmán vorbește despre universul fenomenologic al viselor animalelor, temă centrală în cea mai recentă lucrare a sa, „When Animals Dream: The Hidden World of Animal Consciousness”
Citește restul pe Instagram +Follow us
#Fresh pe ISCOADA
Relația de putere dintre oameni și șoarecii de casă ridică o serie de întrebări incomode: putem trăi într-un alt fel de comuniune cu animalele, fără a ne impune dominanța? Cât va mai sta în picioare dreptul auto-arogat de a extermina sau controla populația altor specii? Și mai ales – cum de am ajuns să ne întrebăm așa ceva?
Dragoș Rusu pornește de la propria observație a unui contact neașteptat cu șoarecele de casă, pe parcursul unei șederi temporare într-un sat din județul Vaslui. Ce descoperă este o poveste despre dominație, crimă și brutalitate, dar și despre supraviețuire, schimbare și revendicare a unei justiții pentru animale.
TW: Articolul descrie practici de capturare și exterminare a șoarecilor.
#Pe subiect
Porumbeii sunt printre cele mai prezente zburătoare din mediul urban și trăiesc alături de noi de mii de ani, însă relația cu aceste păsări s-a transformat de-a lungul timpului. Mai recent, porumbeii au ajuns să fie considerați „șobolani cu aripi” și chiar au făcut subiectul unei Hotărâri a Consiliului Local Timișoara în 2021, care prevede interzicerea hrănirii păsărilor pe domeniul public și privat. Decizia a stârnit controverse și dat naștere la o serie de întrebări legate de grija și responsabilitatea noastră față de animalele urbane.
Un articol ISCOADA de Maria Martelli
Relația noastră cu animalele de companie (în special cu câinii și pisicile) s-a transformat semnificativ de-a lungul timpului: dacă acum 100 de ani eram îndreptățiți să le ucidem din rațiuni practice precum insuficiența hranei, astăzi le considerăm veritabili membri de familie și le tratăm în mod egal. Felul în care ne raportăm la dispariția și la decizia de eutanasiere a animalelor de companie este determinat cultural și a devenit un subiect greu de abordat, iar încercarea de a le prelungi cu orice preț viața servește mai degrabă nevoilor noastre afective decât supraviețuirii lor.
După numeroase încercări de a comunica cu animalele non-umane și de a le învăța limbajul uman, Inteligența Artificială este acum utilizată de către oamenii de știință pentru a decodifica limbajul propriu al diferitelor specii. Prin intermediul unor microfoane de mici dimensiuni, cercetătorii au înregistrat sunetele emise de lilieci, țestoase și albine, iar Inteligența Artificială a detectat tiparele din comunicarea acestora, facilitând astfel comunicarea interspecii. Încotro de aici?
BONUS: o perspectivă AI pe temă:
Dacă ți-a plăcut, dă-l mai departe!
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC