#9: Despre sărbători, tradiții și obiceiuri păgâne
#De pe ISCOADA
// Se împlinesc trei ani de la debutul pandemiei, moment bun pentru a ne reaminti de un Paște atipic pe care l-am petrecut separați de familie și prieteni. În 2020 am derulat o cercetare în care am vrut să înțelegem cum a fost trăită această sărbătoare în contextul impus al carantinei și care au fost percepțiile oamenilor atunci când izolarea socială a devenit noua realitate. Un podcast ISCOADA despre o perioadă unică în viața noastră, cu prof. univ. Rodica Zane și Alexandra Ștef.
// La ce ne gândim când pronunțăm cuvântul „comunitate”? Tot în aprilie 2020 ne-am întrebat ce s-a întâmplat cu încrederea în comunități și cum reacționează acestea în situații de criză, precum carantina din martie-aprilie 2020. Ascultați al doilea podcast ISCOADA din seria Paște Iscodit, cu antropologul Radu Umbreș, Alexandra Ștef și Rucsandra Pop.
// Lunea viitoare, pe 24 aprilie, se comemorează Paștele Blajinilor, o sărbătoare celebrată cu mult fast și în Republica Moldova. Oamenii se adună în familie la cimitir pentru a-i pomeni și cinsti pe cei trecuți în neființă - ritual păgân care menține contactul dintre cei vii și cei morți prin mâncare, băutură și povești. Un articol ISCOADA de cercetătoarea Laura-Maria Ilie și jurnalistul Florentin Cassonnet, după o vizită din 2018 la cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău.
// Figuri ambivalente precum Muma Pădurii, Gaia, Baba Yaga sau Maica Domnului reprezintă arhetipul matern supranatural ce a căpătat diferite semnificații în funcție de specificul cultural al populațiilor care le venerau. Despre evoluția imaginii Mumei Pădurii în mitologia românească, descântece și relația individului cu supranaturalul, în materialul ISCOADA semnat Ștefania Radu (Gubavu).
#Pe subiect
Celebrul iepuraș de Paște are o istorie îndelungată în tradițiile și ritualurile europene: simpaticul animal se regăsește în scrierile romane ca simbol religios, iar în tablourile Renașterii Fecioara Maria este adesea înfățișată alături de un iepure alb, semn că a rezistat tentațiilor sexuale. Odată cu debutul primăverii și renașterea naturii s-a păstrat în tradiția păgână celebrarea precreștină a fertilității - iepurașul alb - devenit acum personajul favorit al copiilor.
Este iepurașul de Paște real? Atunci când copiii de vârste mici pun astfel de întrebări, cel mai probabil sunt pregătiți pentru răspunsurile pe care le-ar putea primi. Adevărul le antrenează gândirea critică și accelerează mecanismele cognitive de învățare. Indiferent de felul în care sărbătorim, poveștile despre iepuraș sau alte elemente culturale ficționale precum Moș Crăciun, reprezintă un bun un pretext pentru discuții incomode. Pe termen lung astfel de conversații sunt generatoare de încredere și mută atenția pe dimensiunea social-comunitară a sărbătorilor.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC