#8: Despre adolescență: educație, sănătate mintală și adicții
#Ascultate
Ascultate este inițiativa ISCOADA unde sintetizăm pentru voi podcasturi super relevante, bazate pe cercetări științifice, care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.
Dr. Jonathan Avery este psihiatru clinician, profesor universitar și vicepreședinte al Departamentului de Psihiatrie și Adicție la Facultatea de Medicină, Universitatea Cornell din SUA. Este invitatul lui Melanie Cole (psiholoagă și jurnalistă medicală) în cadrul podcastului științific Kids Health Cast, unde vorbește despre adicția la vârsta adolescenței și stigma asociată, cum este aceasta corelată cu depresia și ideația suicidară și ce măsuri pot lua părinții pentru a preveni problemele de sănătate mintală ale copiilor lor.
Citește restul pe Instagram +Follow us
#De pe ISCOADA
„Totul e ciudat, nou, miraculos”: Experiența educației prin artă
Adolescenții din tabăra desfășurată în vara anului 2020 la Săcădat și organizată de Asociația Minitremu au experimentat activarea simțurilor prin intermediul lucrărilor performative proprii sau ale altor artiști, au practicat yoga și au jucat un meci de fotbal atipic. Despre învățarea non-formală prin mijloace artistice și consolidarea relațiilor interetnice, în articolul semnat de Laura-Maria Ilie, cercetătoare și editoră coordonatoare a platformei ISCOADA.
#Pe subiect
Structura creierului se schimbă radical în perioada adolescenței, acum definită ca fiind perioada de timp între 10 și 24 de ani. Esențial pentru sănătatea mintală, somnul se dovedește a fi crucial pentru dezvoltarea creierului în adolescență, iar schimbarea ritmului circadian întârzie cu una-două ore momentul trezirii, față de perioada pubertății. Schimbările hormonale, neuroplasticitatea creierului, nevoia de apartenență la grupul social și stresul academic fac din această vârstă o perioadă vulnerabilă și expusă problemelor de sănătate mintală: 75% dintre afecțiunile asociate au debutul înainte de 18 ani.
Statisticile cu privire la sănătatea mintală a adolescenților din SUA sunt îngrijorătoare: rata depresiei s-a dublat între anii 2009 și 2019 iar în ultimul an una din trei adolescente s-a gândit serios la sinucidere. Platformele de social media amplifică semnificativ criza adolescenței, de la bullying, sentimente de singurătate și excludere, la tulburări de alimentație, somn și depresie. Utilizarea îndelungată a social media activează aceleași părți ale creierului care în mod normal sunt solicitate în adicția de substanțe ilegale, adolescenții neavând încă dezvoltate mecanisme emoționale și cognitive de auto-control. De asemenea, jumătate dintre adolescenți folosesc ecranele înainte de culcare și au un program de somn inconsistent, ceea ce conduce la schimbări structurale în dezvoltarea și mărimea creierului.
Relațiile de prietenie și apartenența la grupul social sunt extrem de importante în perioada adolescenței. Aceia dintre adolescenți care sunt dominați de cei mai buni prieteni/prietene pot experimenta stări de dezechilibru emoțional și probleme de sănătate mintală precum lipsa încrederii în sine, anxietate sau depresie. Însă relațiile de prietenie în care deciziile se iau arbitrar doar de unul dintre cei implicați pot fi transformate în prietenii sănătoase. Dezechilibrele de putere se reduc educând adolescenții să-și comunice clar unii altora nevoile și dorințele.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC