#7: Despre rasism, revolte și violența „legitimă” a statului
#Recomandare One World Romania & ISCOADA
A început One World Romania, festivalul internațional de film documentar și drepturile omului, prilej cu care ISCOADA a adoptat producția „Riotsville” (SUA, 2022). Documentarul vorbește în imagini de arhivă despre un oraș ficțional ridicat de armata americană în anii ‘60 pentru a servi poliției drept teren de antrenament pentru înnăbușirea revoltelor de stradă tot mai dese. Oamenii protestau împotriva războiului din Vietnam și cereau drepturi egale pentru populația de culoare, dar răspunsul autorităților se dovedește în aceeași măsură sinistru și ridicol.
Filmul din secțiunea RESIST TO EXIST / EXISTÂND, REZISTÂND va fi proiectat marți, 4 aprilie, de la ora 18:00, la Cinemateca Union, și va fi urmat de o sesiune Q&A împreună cu criticul de film Victor Morozov (OWR) și Ruxandra Ivan, conferențiar universitar în științe politice la Universitatea din București (din partea ISCOADA). Biletele pot fi cumpărate de aici.
#De pe ISCOADA
Revenind la forme autohtone de rasism, producțiile de televiziune cu succes la public precum serialul „Inimă de țigan”, difuzat pe Acasă TV în urmă cu câțiva ani, parodiază imaginea romilor și adâncesc prejudecățile la adresa lor. Citiți despre semnificațiile portului tradițional rom și stereotipizarea comunității rome prin imagini și discursuri ofensatoare, în articolul ISCOADA semnat de Luiza Medeleanu.
#Pe subiect
Comunitatea de culoare din Atlanta, Georgia (USA), s-a alăturat la începutul lunii martie protestelor împotriva Cop City, un centru de instruire al poliției locale ce ar urma să coste 90 de milioane de dolari și să fie construit pe suprafața unei păduri din proximitatea orașului. Proiectul a stârnit opoziție din partea comunității locale, care atrage atenția asupra militalizării forțelor de ordine și abuzului de putere al acestora. Clash-ul dintre protestatatri și poliție a dus inclusiv la moartea unui activist de mediu în luna ianuarie. Între Riotsville și Cop City s-au scurs peste 50 de ani.
Când vorbim despre rasism, vorbim despre ierarhii sociale care ne fac să chestionăm, în primul rând, însuși conceptul de „rasă”. Sursă de inegalități sociale și discriminări, rasa este în primul rând despre relații de putere și dominație, și mai puțin despre diferențe culturale și fizice.
Documentarul francez Un pays qui se tient sage // The Monopoly of Violence (2020) urmărește ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine ale poliției în timpul celebrelor demonstrații din Paris care au coagulat mișcarea vestelor galbene. Violența „legitimă” a statului este discutată în imaginile surprinse atât de participanții la proteste, cât și de jurnaliștii independenți prezenți în timpul marșurilor.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC