#6: Despre mediu și consecințele schimbărilor climatice
#De pe ISCOADA
// Cum și ce consumăm produce efecte globale greu de controlat, iar alegerile individuale lipsite de responsabilitate se întorc în societate ca un bumerang.
Materialul ISCOADA vorbește despre consecințele imediate ale consumului excesiv și investighează legătura dintre o noapte de party în București, un adolescent din Columbia și Sandra, o femelă urangutan din Indonezia.
Semnat de Alexandru Bălășescu, antropolog și lector asociat la Universitatea Royal Roads (Canada) și Iulia Hau, traducătoare și jurnalistă căreia îi place să scrie despre călătorii, discriminare, feminism și societate.
// Comunitatea // Construcția // Deconstrucția // Absurdul // Dezrădăcinarea
Pășiți într-o călătorie fascinantă a unei construcții-mamut de infrastructură care a hrănit o mare parte a României, surprinsă în 5 camere ale expoziției „Hidrobiografii – Sistemul de irigații Sadova-Corabia”. Text reieșit în urma evenimentul Zilele ISCOADA – Apă, artă și comunitate, care a avut loc toamna trecută la începutul lunii septembrie 2022.
Alexandra Gerea a scris pe larg despre ramificațiile acestui proiect socialist. Materialul expozițional trasează istoria complicată a sistemului de irigații, care pendulează între funcționalitate și abandon, abundență și secetă, structurând totodată istoria comunității locale într-o relație continuă de conviețuire, dar și de luptă cu natura.
Curatoriată de istoricul de artă Bumbac Dănuț Marius, expoziția a avut la bază cercetarea antropologică a studenților de la SNSPA București, coordonați de antropologul și lectorul universitar Bogdan Iancu.
// Deși uneori ajung să ne omoare, virușii sunt o formă de viață unică și nu pot trăi fără noi. Acum luptăm cu armele științei împotriva răspândirii acestora, iar problematica vaccinurilor deschide discuții despre viitoare strategii de prevenire a pandemiilor. Un podcast ISCOADA în care antropologul Radu Umbreș îl are ca invitat pe Octavian Voiculescu, cercetător la Universitatea din Cambridge.
#Pe subiect
Artista Zaria Foreman a călătorit timp de 2 ani împreună cu oamenii de știință de la NASA pentru a surprinde mișcările ghețarilor și a documenta vizual efectele schimbărilor climatice. A reieșit o serie de desene pastel randate hiperrealist care schițează tabloul alarmant al topirii calotei de gheață.
Cele mai vechi desene și povești ale umanității sunt în pericol de dispariție, fenomenele meteo extreme datorate schimbărilor climatice erodează peșterile Limestone (Indonezia), vechi de peste 40.000 de ani. Arheologii fac eforturi să salveze individual frescele rupestre, dar se tem că peisajul integral nu va putea fi conservat.
Copacii fac schimb de informații și comunică prin intermediul rădăcinilor iar ultimele cercetări sugerează abilități cognitive și forme de inteligență. Simbioza dintre rădăcinile copacilor și anumite ciuperci stă la baza rețelelor de comunicare prin care aceștia pot „discută” despre secetă sau atacurile insectelor.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC