#5: Despre psihoterapie și terapii alternative de vindecare
#Deșirate
Deșirate este rubrica ISCOADA în care antropologul Radu Umbreș preia și traduce thread-uri fascinante de pe Twitter-ul academic internațional, prea puțin vizibil în România.
Ce este transferul în psihoterapie și de ce este fundamental în procesul terapeutic de vindecare?
Jonathan Shedler este profesor de psihiatrie clinică la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și membru al facultății la Centrul de Psihanaliză din San Francisco. Este autor a numeroase articole, creator al procedurii de evaluare Shedler-Westen (SWAP) pentru diagnosticul personalității și formularea cazurilor clinice și coautor al Manualului de Diagnostic Psihodinamic (PDM-2). De peste 25 de ani, el predă cursuri și supervizează activitatea psihologilor, psihiatrilor și a psihanaliştilor.
Citește restul pe Instagram +Follow us
#Fresh pe ISCOADA
Serotonină, antidepresive și complicata istorie a anti-psihiatriei cu etica profesională: Pastile sau psihoterapie? (IV)
Dat fiind că medicația psihiatrică administrată în cazul depresiei poate produce efecte secundare notabile, psihoterapia pare, la prima vedere, o alternativă de tratament viabilă și la îndemână. Însă studiile care se uită la eficiența tratamentelor psihologice față de cele farmacologice în tratarea tulburărilor de depresie nu sunt, din păcate, foarte încurajatoare.
Majoritatea covârșitoare a studiilor riguroase care dovedesc eficiența acestui tip de tratament se referă, de fapt, la psihoterapia cognitiv-comportamentală. Cum rămâne cu numeroasele școli de gândire și de practică terapeutică insuficient studiate, pe care le regăsim și în România: psihanaliză, abordări umaniste, terapie Gestalt, analiză existențială, analiză tranzacțională, hipnoză ericksoniană, psihodramă etc.?
Dincolo de toate acestea, realitatea din teren pentru un pacient care suferă de depresie este cu totul alta, în special în țara noastră. Accesul la tratament este anevoios, ședințele individuale sunt foarte costisitoare, există foarte puțini terapeuți care lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontul tratamentului, iar această formă de ajutor rămâne inaccesibilă pentru mare parte dintre noi.
Încheiem seria ISCOADA despre psihiatrie și sănătate mintală cu un material care discută eficacitatea și limitările cercetărilor din psihoterapie vs. psihiatrie.
Citește aici partea a treia care explorează istoria anti-psihiatriei prin lentila contextului socio-politic al anilor ‘60-’70, în plin avânt psihanalitic.
Partea a doua, despre una dintre fondatoarele mișcării de psihiatrie critică, Joanna Moncrieff, și controversata recenzie apărută anul trecut, care privește relația dintre depresie și serotonină, poate fi accesată aici.
Prima parte a seriei, despre cum a influențat studiul psihologului David Rosenhan credibilitatea științifică a psihiatriei în anii ‘70, de găsit aici.
Materiale semnate de Andrei Dumbravă, psiholog clinician și lector în cadrul departamentului de psihologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Andrei a co-fondat o platformă care găzduiește discuții despre neuroștiință.
#Pe subiect
Ce este și cum influențează Triada Întunecată relațiile de cuplu? Psihologul și conferențiarul Vlad Burtăverde explică, prin lentila psihologiei evoluționiste, cum se comportă indivizii cu trăsături de personalitate din spectrul narcisismului, machiavelismului și/sau psihopatiei aflați în contexte romantice sau în căutarea unui partener. Autorul vorbește despre cum aceste caracteristici sunt, în fapt, de natură adaptativă și au fost reținute de-a lungul timpului prin selecție naturală. Deși indezirabile social, ele ajută indivizii pentru a supraviețui și a se reproduce.
„În mijlocul cercului format de participanții la terapia de Constelații Familiale vorbește și gesticulează un bărbat între două vârste (fost inginer, de 12 ani ghid în metoda Constelațiilor), cu barbă lungă – o figură blândă, paternă: Cine dorește să împărtășească cu noi o situație personală pe care să o exploreze prin metoda Constelațiilor?”
Despre emergența terapiilor de vindecare alternativă în cadrul festivalului new age și noua ideologie a modernității - individualismul, în materialul semnat de colega noastră de la ISCOADA, Raluca Moșescu-Bumbac.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC