#45: Când festivalurile „libere” devin scene politice și scindează comunități
Despre comunitatea de psytrance, mize politice și de ce ne certăm între noi
În urmă cu o lună am revenit de la OZORA, Ungaria — unul dintre cele mai mari festivaluri europene care celebrează subcultura psytrance, un subgen consacrat al muzicii electronice, care adună anual peste 30.000 de membri din toate colțurile lumii. Oficial, căci neoficial, în 2024 au fost în jur de 80-100.000 de participanți.
Scenele au acomodat sute de DJ și diverse acte performative, workshop-uri, dans și o atmosferă eclectică. Însă am mers la OZORA (și) din postura de lectore — am fost selectate să vorbim despre cercetările noastre pe tema culturii muzicii electronice în spațiul dedicat talk-urilor și prelegerilor academice (da, există așa ceva!). Însă despre asta, un pic mai târziu.
Pe măsură ce festivalul începea să devină neîncăpător și scenele aglomerate, ce ne-a atras atenția în mod deosebit a fost prezența pe ringurile de dans a steagurilor israeliene — singurele însemne politice arborate — deși regulile festivalului interzic explicit afișarea de simboluri naționale în cadrul evenimentului. De altfel, o măsură rezonabilă și echilibrată, având în vedere varietatea etnică a participanților (vecinii noștri de camping proveneau din țări precum Australia, Olanda, Rusia, Germania, Franța etc.). Ideea la OZORA este că, în spațiul și timpul festivalului, suntem cu toții „Ozorieni” — adică indivizi cu respect și grijă față de natură, față de ceilalți și celebrând diversitatea, alăturarea și suroritatea/fraternitatea.
În completarea steagurilor israeliene și cele ale Nova Festival (festivalul de profil unde a avut loc masacrul care a declanșat atacul armat din Gaza), în zonele de campare au fost distribuite și afișate stickere și bannere ce înfățișau soldați israelieni înarmați, fotografii cu mesajul „Bring them home”, articole printate despre cei ce au fost luați ostatici în timpul atacului de la festivalul Nova, împreună cu inscripții comemorative ale celor uciși pe 7 octombrie 2023.
Imaginea cu care am deschis acest newsletter vorbește de la sine: membri ai comunității israeliene de psytrance au adus în spațiul festivalului OZORA mesaje care încurajează și girează abuzurile de putere și politica expansionistă a guvernului de la Tel Aviv.
OZORA este un eveniment internațional prin excelență non-politic, non-naționalist și non-identitar, ce invocă un ethos al unității în diversitate, al libertății și egalității, a siguranței emoționale și spiritualității - o adevărată communitas (așa cum le-a teoretizat și denumit antropologul Victor Turner). Anul acesta, însă, a devenit anul acesta un spațiu de manifestări politice neașteptate ce reaminteau constant de jocurile de putere și conflictele specifice societas - spațiul social mundan.
Așa cum era de așteptat, comunitatea de festival a reacționat la schimbarea de perspectivă impusă de o parte dintre participanții israelieni, atât în timpul evenimentului (când au fost date jos din bannere), cât mai ales după încheierea lui.
Pe canalele de social media ale comunității de festival, dar și pe paginile oficiale ale organizatorilor, au curs sute de comentarii care amendau ferm și direct comportamentul considerat propagandistic al purtătorilor de steaguri israeliene, afirmându-se deschis sprijinul pentru civilii și ostaticii din Gaza și condamnând nu doar masacrul de la Nova Festival, ci și acțiunile guvernului israelian.
Pe de altă parte, mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor Nova Festival, încercarea de a nuanța conflictul aflat încă în plină desfășurare și apelurile acestora la empatie și înțelegere din partea comunității internaționale de psytrance — au fost întâmpinate cu revoltă și intoleranță față de ceea ce este considerat a fi un genocid al Israelului în Palestina.
Astfel de acțiuni improprii unor spații considerate libere de politic au condus la scindarea comunității de festival, nefiind aliniate cu valorile comune ale membrilor și organizatorilor și, mai ales, cu scopul asumat prin ethosul de festival: unitate și solidaritate ca markeri culturali ai subgenului psychedelic trance.
Suntem o publicație independentă. Dacă ți-a plăcut ce ai citit donează individual sau redirecționează 20% din impozitul pe venit/profit al firmei tale pentru Asociația ISCOADA. Pașii sunt simpli, click mai jos!
#Pe subiect
Despre disensiunile din comunități — la scara micro a jurnalismului și culturii independente din România — vom dialoga și noi în cadrul ISCOADA Talks // Fracturi intra-comunitare — De ce ne certăm între noi?
Dezbatarea moderată de Cristian Lupșa, fondator și editor coordonator al DoR, îi are invitați pe Patrick Brăila (activist trans, regizor de film și performer, reprezentant al comunității LGBTQ+), Corina Șuteu (consultantă și expertă în politici culturale, autoare și manageră culturală reprezentantă a comunității Insula 42), Rucsandra Pop (artistă, scriitoare și doctoră în antropologie) și Gelu Duminică (sociolog și activist pentru drepturile comunității rome, prof. asociat la FSAS, UB)
Ca să preîntâmpinăm (măcar) o parte din tensiunile intracomunitare, vom vorbi despre:
🎤 De ce nu ne mai înțelegem și ce facem atunci când nu ne înțelegem?
🎤 Cât de mult sunt dispuși membrii comunităților să sacrifice interesele proprii pentru binele comun (și invers)?
🎤 Cum privim expunerea conflictelor pe social media și excluderea din comunități?
🎤 Cum prevenim rupturile comunitare?
🎤 Cum construim poduri de colaborare în cadrul și în exteriorul grupurilor sociale?
Vă așteptăm miercuri, 11 septembrie, ora 19, la POINT! Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Veniți devreme! :)
Fii generos/asă! Trimite Perspectivele cadou unui/unei prieten(e)
Dacă preferi agora Threads, follow aici.
#De pe ISCOADA
Vă spuneam câteva paragrafe mai sus că am povestit la OZORA despre subiectele care ne-au fascinat încă de acum 5 ani, când ne susțineam dizertațiile la Masterul de Antropologie de la SNSPA.
Laura-Maria Ilie, editoră coordonatoare & cercetătoare la ISCOADA, a vorbit despre transă și liminalitate în cultura muzicii electronice prin cercetarea condusă în cadrul proiectului interdisciplinar Techno Transa Body Beats, de Andreea David, ce a avut premiera în 2019 la Centrul Național al Dansului.
Raluca Moșescu-Bumbac, coordonatoare de comunicare & cercetătoare, a vorbit despre spiritualitate în cultura de festival dintr-o societatea capitalistă, pe baza cercetării la Waha Festival. Luminish-ul, zona dedicată practicilor neo-spirituale, răspunde nevoii stringente de re-conectare a individului cu Sine, cu Celălalt și cu Natura.
Discuțiile au avut loc pe scena firească și nepretențioasă a spațiului de lectures și dezbateri din festival, menit să încurajeze dialogul și apropierea de publicul prezent.
#ISCOADA și prietenii săi
🫶 Vara aceasta a luat avânt Casa de Cultură Activă, programul cultural pilot de reactivare a Căminelor Culturale și Caselor de Cultură din România, prin acțiuni artistice directe, gândite și desfășurate împreună cu comunitatea locală.
Cum pot (re)deveni casele de cultură și căminele culturale locuri în care se adună membrii comunității si decid ce este și ce poate fi „cultură"? Echipa condusă de artiștii Irina Botea-Bucan și Jon Dean organizează la Fundata ateliere dedicate femeilor și copiilor din sat, participă la sărbătorile și târgurile tradiționale, și investighează felul în care spațiile comunitare sunt readuse la viață prin implicarea directă a celor ce le locuiesc.
„Pentru că știm cât de important este, atunci când afli că ai HPV, să găsești informații sigure, dar și o comunitate care să te sprijine și să nu te judece, am decis să creăm acest loc de întâlnire virtual în care să se regăsească ultimele informații despre virus și vaccin, poveștile altor persoane care au trecut prin asta, recomandări de artă cu aceeași temă, dar nu în ultimul rând, un cadru de dialog safe cu alte persoane.” (Alina Pietrăreanu, inițiatoarea proiectului Papiloma Party)
🫶 Cercetarea artistică reunește o echipă interdisciplinară de artiști pentru crearea unui spectacol multimedia despre HPV, cu premiera la final de octombrie, în spațiul /SAC Malmaison din București. Proiectul cuprinde, pe lângă spectacol, și ateliere în licee, dezbateri publice și un grup online de dialog și informare, lansat la începutul lunii august: HPV Community.
Spectacolul va avea la bază povești reale, strângând peste 30 de mărturii de la persoane care au HPV, și va îmbina arta performativă cu noile tehnologii de mapare corporală cu senzori de mișcare, dar și cu arta 3D. Puteți urmări proiectul aici.
🫶 Până pe 17 septembrie este deschisă la Rezidența9 din București expoziția Una din Trei — un dialog artistic, deschis și empatic ce vorbește despre infertilitate și pierderea de sarcină - fenomene care afectează una din șase, respectiv una din trei femei, dar mai ales despre nedreptatea de a fi izolată și stigmatizată social în urma confruntării cu aceste evenimente traumatice.
Persoanele care doresc să contribuie cu propriile lor narațiuni la schimbarea mentalităților legate de infertilitate sunt invitate pe toată durata expoziției să aducă obiecte și povești despre pierderea de sarcină și infertilitate. De marți până duminică, între orele 18:00 - 22:00, la Rezidența9.
✍️ Depeșă scrisă de Raluca Moșescu-Bumbac și editată de Laura-Maria Ilie. Design de Seán BC
Perspective este o colecție săptămânală de materiale și o analiză pe o temă aleasă, ambele bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre subiecte incomode ca să înțelegem mai bine lumea în care trăim.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.