#42: Ce nu se simte când stăm la umbra AC-ului
Despre efectele (in)vizibile ale încălzirii globale, albine în căutarea florilor de tei și evenimente hot
Ne aflăm în cel mai călduros an din istoria măsurătorilor de temperatură. Lună după lună se bat recordurile și știm și că noi, oamenii, suntem resposabili pentru criza climatică în care ne aflăm.
Știm și despre acțiunile considerate a fi extreme ale activiștilor de mediu. De la recentele intervenții (pulverizarea de vopsea portocalie pe avioanele aflate pe un aerodrom din UK, unde artista Taylor Swift ar fi aterizat cu aeronava privată, împreună cu pulverizarea monumentului Stonehenge înaintea solstițiului de vară) și până la multiple vandalizări de lucrări celebre expuse în cele mai vizitate muzee ale lumii - mișcarea civilă de rezistență Just Stop Oil din Marea Britanie semnalează, prin măsuri extreme și numeroase call-to-actions comunitare, urgența climatică în care ne aflăm.
În momentul de față am avea nevoie de 1.7 Planete Pământ că să menținem un nivel de consum sustenabil care ar permite acesteia să se regenereze. Și nu vorbim doar de efecte vizibile cu ochiul liber și pe care le simțim direct - creșterea temperaturilor, fenomene meteo extreme din ce în ce mai dese, deșertificare și schimbări ale habitatelor naturale.
Vorbim deopotrivă și despre ceea ce se discută mai puțin spre deloc, anume impactul schimbărilor climatice asupra comportamentului uman, perspectivă care modelează indivizii și societățile în actuala eră Antropocenă. Psihologia încălzirii globale, un aspect neglijat în discuția despre sustenabilitate, se uită, pe de-o parte, la scepticismul oamenilor în legătură cu inerența dezastrului climatic (destul de prezent în România) și, pe de altă parte, la creșterea agresiunii, violenței și conflictelor civile în colțurile lumii cele mai afectate de încălzirea globală.
Explicația neuropsihologică este legată de felul în care creierul expus frecvent la temperaturi înalte alocă resurse neuronale către celelalte părți ale corpului, într-un efort continuu de a-l răcori. Astfel sunt încetinite alte funcții cognitive, precum abilitatea de a procesa informații noi, a gestiona emoții și a controla impulsurile. Studiile au arătat că agresivitatea și comportamentele antisociale predomină în zonele mai călduroase, indiferent de localizarea geografică și perioada de timp. În Statele Unite, crimele, violurile și tâlhăriile se înmulțesc în timpul căldurii excesive, indiferent de rata sărăciei sau distribuția pe vârste a populațiilor studiate.
Așadar, eforturile noastre ar trebui să aibă în vedere, dincolo de degradarea fizică a planetei, și consecințele asupra sănătății mintale a victimelor furtunilor, uraganelor, inundațiilor, secetelor, dar și schimbările de comportament a celor supraexpuși la caniculă.
În această nouă și sumbră perspectivă asupra viitorului interacțiunilor umane, câteva tablouri stropite cu vopsea într-un muzeu, în scopul conștientizării și luptei împotriva consumerismului exacerbat (de altfel, o altă criză comportamentală a umanității), nu mai par măsuri extreme, nu?
Suntem o publicație independentă. Redirecționează 20% din impozitul pe venit/profit pentru Asociația ISCOADA. Pașii sunt simpli, click mai jos!
#NOU pe ISCOADA
„Nu mai e vreme bună pentru albine acum, iernile sunt prea calde. Ele iarna trebuie să stea ghem și să hiberneze împreună, ori de la căldură ele se activează și mișcă și atunci mor.” (Mirel, stupar din Luncavița, jud Tulcea)
Universul apicol din Luncavița se transformă de la un sezon la altul - de la scăderea producției de miere, boli și reducerea duratei de viață a albinelor - până la scindarea simbiozei dintre om și natură pe fondul dezvoltării prin turism și infrastructură.
Parte din programul de rezidențe interdisciplinare Artă și Antropologie, incursiunea etnografică a cercetătoarei doctorande Maria Trifon explorează practicile apicole luncavițene, pornind de la trei tipuri de experiențe ale apicultorilor intervievați: rudele foștilor apicultori din zonă, apicultorii încă activi din familiile cu vechime în stupărit, dar și perspectiva noilor apicultori autodidacți.
Maria deslușește modurile în care viața albinelor se întrepătrunde cu cea a localnicilor și înțelege rolul activ și important al acestora în definirea identității locale. Ea arată, în noul articol ISCOADA, cum viața de zi cu zi poate lua ritmul stupului și cum efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice pătrund inclusiv în borcanul cu miere, alterând atât direct, cât și indirect, viața albinelor și a apicultorilor din Luncavița.
**Articolul geamăn rezultat din rezidența de Artă și Antropologie din 2023 este despre fosta baltă a Luncaviței și efectele îndiguirii Dunării și desecării bălții pentru comunitatea locală. Citește aici!
#Pe subiect
„Uleiul proaspăt trebuie să te usture pe gât”, mi-a zis Dimitrios în a doua noastră întrevedere, când m-a invitat la masă. „Vezi, culoarea?! De un verde închis, iar mirosul este înțepător. Este un ulei bun și natural”
De peste 10 secole, Grecia Peloponeză excelează în cultivarea măslinilor și obținerea uleiului de măsline extravirgin. Tehnicile, ritualurile și obiceiurile din trecut care definesc cultura măslinului se păstrează, parțial, până în ziua de azi.
Fermierii din Nafplio dețin afaceri de familie și produc nu doar pentru autoconsum, ci și pentru comercializarea „la marginea drumului” și pentru vânzarea informală în piețele mobile din Atena. Dar care este atitudinea micilor fermieri greci când vine vorba de obținerea etichetelor UE de calitate pentru uleiul de măsline?
Aflați din articolul ISCOADA, semnat de cercetătoarea Alexandra Leca, care a stat de vorbă cu zece fermieri mici, proprietari de terenuri agricole din Nafplio, Grecia.
Fii generos/asă! Trimite Perspectivele cadou unui/unei prieten(e)
Dacă preferi agora Threads, follow aici.
#ISCOADA și prietenii săi
Descoperim împreună un nou limbaj al coexistenței - Holobiontul - concept cheie din biologie care se uită la interacțiunile dintre organisme și mediul lor. Holobionții sunt organisme formate dintr-o gazdă și comunitatea sa de microorganisme asociate (bacterii, fungi și virusuri).
Această comunitate de organisme este strâns legată și interdependentă, influențând sănătatea și funcționarea gazdei. Corpul uman este, la rândul său, un holobiont, și devine punctul central al unei călătorii sonore și vizuale propuse de artista Alina Tofan, live performance în care narativa antropocentristă este dezmembrată și reimaginată. Marți seară, de la 19:00, la 2/3 galeria (Str. Franceză, nr 4)
Până sâmbătă, 29 iunie, când are loc finisajul însoțit de un performance, puteți vizita expoziția „skillful hands but cannot hold water”, curatoriată de Sabine Fellner & Alex Radu și găzduită de galeria SAC în cele două spații expoziționale: /SAC@Berthelot – Str. Gen. H.M. Berthelor nr. 5 & /SAC@ Malmaison – Calea Plevnei 137C. Evenimentul care reunește 30 de artiști români și internaționali se va încheia cu un afterparty la Malmaison.
Și dacă tot vorbim de performance-uri și petreceri - joi seară are loc deschiderea noului spațiu ARTHUBx (Str. Theodor Speranția nr. 73) cu spectacolul de stand-up politic ”Dacă eu nu aș fi sărac tu nu ai fi bogat”, de Andrei Șerban, urmat vineri de Drag O Licious, show-ul spectaculos cel mai drag comunității, care are loc în luna Pride.
Dacă vreți să susțineți redeschiderea spațiului, există varianta de a achiziționa vouchere ARTHUBx - vă asigurați calitatea de membrx susținătorx și aveți reduceri semnificative la bunurile și serviciile spațiului. Detalii aici.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta financiară. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta din ce în ce mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA sau te-ai înscris în Substack. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC