#40: Mimarea toleranței și extremismul de lângă noi
Despre lideri carismatici, derapaje ideologice și comunitatea LGBTQ în discursul AUR
„Încă poți să faci glume în România, fără ca cineva să fie ofensat sau să te acuze că ai fost incorect politic. Deci, în zilele cât stați în România, puteți face glume, totul este permis. Nimeni nu vă va persecuta, pentru că e normal, e natura umană. Prim-ministrul nostru, ieri, a făcut o glumă și a zis că e rușinos să fii moldovean. Și toți am râs. Nu am zis că e rasist, am știut că e o glumă. Știam că nu e moldovean, probabil e rom.”
(discursul perceput ca amuzant al președintelui AUR la evenimentul „Make Europe Great Again”, aprilie 2024)
Am avut ocazia să discutăm în ultimii ani cu oameni care au fost în contact direct cu formațiunea politică Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) încă de la fondarea sa, în 2019. Ne-a luat prin surprindere faptul că, în conversațiile cu cei care l-au cunoscut personal, Simion era portretizat ca un lider carismatic, uman, apropiat de nevoile românilor de rând, cu un discurs moderat, neintelectualizat și pe înțelesul tuturor. Deloc ideologic și extremist în limbajul comun, ți-ai fi dorit să fii alături de el și să pui umărul la efortul comun de schimbare în bine a societății.
Simion a reușit în 2020 să adune în jurul lui oameni fără trecut ideologic, care credeau într-o schimbare reală a clasei politice din România și care s-au simțit împuterniciți de suflul său. Totul a culminat în august 2022 cu nunta publică a liderului politic, la care i-a invitat (și i-a primit) pe toți cei care au dorit să participe, indiferent de clasă socială sau statut, singura condiție fiind portul de costume tradiționale și apartenența la neamul românesc. Cine nu s-ar fi regăsit? Sincer, regretăm că nu am putut fi și noi prezente — o oportunitate de cercetare greu de egalat.
Noutatea pe care au adus-o George Simion și AUR pe scena politică nu este deloc nouă, în contextul european (de 10 ani deja) al proliferării mișcărilor rusofile de extremă dreaptă. Acestea câștigă din ce în ce mai mult teren electoral și au programe ideologice similare, cu un puternic accent naționalist, izolaționist, antisemit, xenofob, homofob și dogmatic religios. Dacă adăugăm leadership-ul carismatic ce mimează manipulator apropierea de oamenii de rând și de idealurile lor politice și sociale, avem rețeta pentru demagogie, radicalism și extremism.
„Înainte să vin pe scenă am vrut să merg la toaletă, iar cineva mi-a spus: iată, aici ai toaleta pentru bărbați, dincolo e cea pentru femei. Și am zis: ce bine, sunt doar două opțiuni! În Washington DC să mergi la baie e o aventură (…) Ne numesc de extremă dreapta. Ce cred eu că vor să spună este că avem extrem de multă dreptate (…). Milei (n. red.: președintele Argentinei) ne-a arătat cum să luptăm. Și prim-ministrul Orban ne-a arătat asta. Europa și SUA trebuie să se întoarcă pe drumul lor creștin. Vă încurajez să vă aduceți aminte istoria noastră, eroii noștri (…). Să facem America măreață din nou, să facem Europa măreață din nou”
— a afirmat Jack Posobiesc, autor și influencer american.
Deși discursul public este unul împotriva valorilor europene și anti-afilierea României la Uniunea Europeană, iată că inspirația ideologică este extrem de europeană, doar că reluată 100 de ani mai târziu, cu focus pe retorica pericolelor contemporane care amenință valorile naționale — cum este, de pildă, și comunitatea LGBTQ, care de cele mai multe ori implică și perspectiva feministă.
„Femeile și-au depășit condiția de obiect, preluând activități masculine — de exemplu, munca, obosindu-se și neglijând astfel responsabilitatea lor feminină, de satisfacție a bărbatului. Iar bărbatul devine nefericit. (…) Bărbatul este solar, controlează ciclicitatea, este mai mare și mai puternic și controlează lumea, iar femeia este lunară pentru că are cicluri ca și luna. (…) Masculinitatea a început să dispară după căderea comunismului din țara noastră, iar rolurile de gen sunt foarte importante. Societatea noastră se prăbușește din cauză că nu le respectăm.”
Studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UB, au vorbit public despre retorica fascistă și ideile predate de profesorul Radu Baltasiu, care candidează pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, fiind al 23-lea pe lista AUR.
Jurnalistul John Oliver atrage atenția, într-un episod care abordează inclusiv represiunile violente din campusurile universităților din SUA împotriva protestatarilor anti-războiul din Gaza, despre tendințele din SUA de a cenzura sau exclude de-a dreptul din biblioteci publice cărți considerate nepotrivite pentru copii — biblioteci publice care numără peste 4 milioane de vizitatori zilnici. Legislația americană permite board-ului public (numit de comunitate sau politic, de către facțiunile majoritate din respectivul stat) să „provoace” felul în care cărțile sunt asignate anumitor secțiuni.
Deloc surprinzător, grupurile care cer excluderea anumitor titluri sunt de orientare creștină fundamentalistă. În 2023 au fost peste 4.200 de titluri împotriva cărora s-au depus petiții pentru a fi scoase definitiv din circuitul bibliotecilor publice din mai multe state americane, o creștere de 92% față de anii precedenți. Multe dintre aceste titluri, bineînțeles, se referă direct la literatura queer și de educație sexuală și de gen. Acesta este încă un front în războiul împotriva culturii queer și nu numai, bibliotecarii fiind inclusiv amenințați cu bombe și numiți pedofili.
Suntem o publicație independentă. Redirecționează 20% din impozitul pe venit/profit pentru Asociația ISCOADA. Pașii sunt simpli, click mai jos!
#NOU pe ISCOADA
Luca Istodor, cercetător și activist, absolvent de Harvard și co-fondator al Super, festivalul de filme făcute de adolescenți, a analizat discursul homofob și transfob al AUR în cel mai recent material ISCOADA.
„La originea familiei se află Dumnezeu, care a creat bărbatul și femeia, prin a căror uniune se perpetuează viața. Bărbatul/tatăl și femeia/mama sunt diferiți prin natura lor, însă complementari, atribute la care modernitatea a adăugat, benefic, egalitatea în drepturi. Ca formațiune conservatoare, AUR se angajează să păstreze consacrarea actuală a familiei în România, în materie constituțională și civilă, prin raportare la datele naturii umane, iar nu la libertatea opțiunii sexuale a persoanelor.”
Luca Istodor ne propune o analiză excelentă a discursurilor publice explicit și virulent homofobe și transfobe ale reprezentanților AUR. Cu o creștere spectaculoasă în popularitate și în direcționarea conservatoare a agendei publice, AUR se folosește de mecanisme retorice prin care atacă în mod frecvent liberalismului vestic, „decadent”, având ca prim exponent drepturile LGBTQ, considerate a fi impuse forțat în România.
În contrast cu valorile ultranaționaliste, conservatoare și creștine, AUR perpetuează prejudecățile și adâncește stigma cu care comunitatea se confruntă deja, încurajând și legitimând violența homofobă și transfobă.
Efectele negative ale acestui discurs extremist sunt resimțite nu doar la nivel ideologic, ci se traduc în acțiuni concrete precum inițiative politice și legislative — pe modelul legislației maghiare anti-LGBTQ — și anume interzicerea educației despre identitate de gen și orientare sexuală, fiind invocată o falsă protecție a copiilor. Citește întreg materialul aici!
#Pe subiect
„Eu sunt un bărbat cu uter și ovare, adică un bărbat trans. Pot rămâne însărcinat, duce o sarcină la termen și naște. Există un singur motiv care mă poate împiedica să fac asta. Nicio rezoluție europeană, nicio inflamare conservatoare sau ofuscare religioasă nu m-ar putea opri. Singurul lucru care m-ar putea opri e voința mea.”
Raportul Matic (adoptat în iunie 2021) care se referă la sănătatea sexuală și reproductivă a corpurilor majoritare, a stârnit reacții virulente bazate pe o suprainterpretare tendențioasă a unei sintagme care se referă la dreptul la sănătate reproductivă pentru persoanele non-binare și transgen.
Însă zgomotul creat a acoperit menirea reală a acestor recomandări. Patrick Brăila, activist și regizor de film, a lansat un comentariu bazat pe experiența sa ca bărbat trans, de recitit pe ISCOADA în 2024 prin lentila contextului socio-politic actual.
Fii generos/asă! Trimite Perspectivele cadou unui/unei prieten(e)
Dacă preferi agora Threads, follow aici.
#ISCOADA și prietenii săi
Vineri, 31 mai, de la ora 16:30, se lansează la standul Bookfest al editurii Humanitas prima monografie a antropologului Radu Umbreș: Neîncrederea. Cum funcționează România Profundă.
Alături de autor vor fi prezenți în cadrul discuției Dan Alexe și Sabina Fati, iar împreună vor încerca să răspundă la întrebarea: cum și de ce putem avea încredere în ceilalți? - și de ce, de multe ori, avem și nu avem motive foarte rezonabile pentru alegerile noastre.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta financiară. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta din ce în ce mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA sau te-ai înscris în Substack. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC