#39: Budism, prietenii spirituale și neurotipuri diferite
Despre neurodivergență, festivaluri de sănătate mintală și aderarea la budism
Se încheie astăzi săptămâna europeană a sănătății mintale, pe care am marcat-o la ISCOADA prin organizarea unei dezbateri despre neurodivergență, experiențe adverse și adicție la adulții autiști și ADHD.
Am fost surprinse de numărul mare de oameni care au participat fie fizic, fie online, și de intervențiile lor pe teme precum (auto)diagnosticare, comunități online de suport, rolul medicației în ameliorarea simptomatologiei, experiențe adverse și mecanismul adicției în neurodivergență — semn că nu este, nici pe departe, o preocupare izolată.
Persoanele autiste și ADHD duc o luptă interioară constantă pentru a face față normelor și responsabilităților sociale și provocărilor vieții adulte. Și asta nu pentru că suferă de vreo patologie, ci pentru că, dpdv genetic și evolutiv, capacitățile lor cognitive și senzoriale s-au dezvoltat diferit.
Din păcate, aceste neurotipuri beneficiază de sprijin redus din partea comunității medicale, care fie desconsideră aceste particularități neurologice în anamneze, fie le ignoră cu totul. Deși în mediul online există numeroase resurse științifice pe subiect, în România avem un număr limitat de medici și terapeuți specializați și informați cu privire la manifestările și diagnosticarea autismului și ADHD-ului la persoanele adulte.
Dintre aceștia, Roxana Purcărea (psiholog clinician și psihoterapeut // ISST) și Alexandru Pavel (medic psihiatru specializat în ADHD la adulți // Spitalul Obregia și clinica Bellanima) au acceptat invitația de a participa fizic la discuția moderată de Ana Taină (MA Psihologie Clinică, UB), împreună cu Andrei Hodorog (cercetător și activist, AuDHD, co-fondatorul și moderatorul grupului online de Facebook „About ADHD România - informații științifice, diagnostic, tratament, suport”) și Ovidiu Platon (autist și activist pentru neurodivergență, fondator al Asociației SuntAutist) - care ni s-au alăturat via Zoom.
Am intenționat, în cele aproape trei ore petrecute împreună, să aducem cât mai multe informații științifice pe subiect, laolaltă cu experiența trăită și/sau practica vorbitorilor. Discuția a fost înregistrată audio-video și va fi postată pe canalul de Youtube al ISCOADA - abonați-vă dacă vreți să primiți update-uri!
Dacă vă recunoașteți ca persoane neurodivergente, sau cunoașteți în jur adulți autiști și ADHD în căutare de răspunsuri cu privire la propriile comportamente disfuncționale și incapacități de adaptare socială, grupurile online din social media sunt un real sprijin, alături de o vizită în cabinetul medicului psihiatru/psihoterapeutului.
PS: Mulțumim Galeriei Mobius pentru găzduire!!
În aceeași săptămână a avut loc și cea de-a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival de la Iași, un eveniment unic în peisajul festivalurilor din România. Timp de patru zile, pe lângă proiecțiile de film, s-au desfășurat dezbateri publice cu personalități culturale care s-au luptat cu probleme de sănătate mintală, reamintindu-ne că discuția despre provocările contemporane ale sănătății psihice e o masă la care încăpem cu toții. În ultima zi a festivalului a avut loc lansarea volumului „Cartea depresiilor”, care adună texte confesive pe subiectul depresiei scrise de autori, artiști și persoane publice.
Existența unui astfel de festival e un semn încurajator al curentului de de-tabuizare și destigmatizare a discuțiilor despre sănătate mintală, pe care noi, la ISCOADA, îl susținem activ.
Suntem o publicație independentă. Redirecționează 3,5% din impozitul pe salariu sau 20% din impozitul pe venit/profit pentru Asociația ISCOADA până pe 25 mai. Pașii sunt simpli, click mai jos!
#NOU pe ISCOADA
Jurnalista Iulia Hau a locuit timp de patru luni într-un centru de tip retreat spiritual, o comunitate de practică budistă situată în „mijlocul nicăieriului” din ruralul englezesc.
O parte din oamenii din Adhiṣṭhāna sunt rezidenți permanenți ai centrului înființat acum zece ani, iar nou-veniții au sentimentul că fac parte dintr-o comunitate-în-comunitate. Ordinul Triratna este dedicat comunicării și împărtășirii filosofiei budiste într-o formă adaptată lumii occidentale și are la bază conceptul de prietenii spirituale între membri cu diverse profesii și naționalități - toți în căutare de sens, împlinire și pace sufletească.
„Este incredibil cât de deconectată poate fi percepția de sine față de realitate. Ăsta-i exact scopul proiectului budist, nu? Să ne ajute să ne aliniem percepția realității.” (Khemabhandu,38 de ani, directorul centrului de retreat Adhiṣṭhāna)
Prin lentila propriei experiențe, dar și dialogând cu cei din jur, Iulia surprinde, pentru ISCOADA, felul în care practicanții se raportează la filosofia și religia budistă, ce i-a determinat să adere la principiile din dharma (învățăturile budiste) și cum resimt viața într-o comunitate spirituală. Citiți articolul aici!
#Pe subiect
„Conform Constituției, suntem egali – femei și bărbați. În credințele noastre cele mai profunde, însă, ne desparte un ocean de distorsiuni cognitive. Nu ascultăm o femeie în poziție de autoritate cu aceleași urechi, dându-i același credit ca unui bărbat. Nu credem, în străfundurile noastre, că o femeie sau un grup de femei pot sta la cârma unei întreprinderi sau instituții, scrie cod, repara electronice, da dispoziții, și abia ne vine a crede că o femeie a călătorit singură într-un city break.”
În zilele noastre, misoginia persistentă împiedică femeile să se imagineze în poziții care necesită inovație, creativitate și leadership. Din păcate, curentul nu este caracteristic doar bărbaților, slut-shaming-ul și blamarea victimelor violenței sexuale de către alte femei reflectând misoginia ca fenomen internalizat.
Analizând în detaliu transformarea atitudinii femeilor față de femei, pe parcursul șederii în același centru budist, Iulia Hau ajunge la concluzia că diminuarea competiției dintre femei și creșterea respectului și a grijii una față de cealaltă pot fi infinit mai utile decât lupta continuă împotriva atitudinilor sexiste ale bărbaților.
Fii generos/asă! Trimite Perspectivele cadou unui/unei prieten(e)
Dacă preferi agora Threads, follow aici.
#ISCOADA și prietenii săi
În Delta Dunării, arta și știința își unesc forțele pentru schimbare în bine, prin intermediul unei cercetări, a unei expoziții artistice și a unui simpozion, reunite sub umbrela AfterLand. Proiectul de cercetare artistică se concentrează pe sustenabilitatea ecologică și socială a Deltei Dunării, unul dintre spațiile europene cele mai profund definite de ideea de confluență.
Miza nu este doar conservarea și protejarea acestor spații, ci și raportarea la ele ca la niște pepiniere pentru consolidarea unei gândiri holistice, în care oamenii de știință și artiștii își pot canaliza împreună abilitățile.
Artiștii internaționali vor expune în cadrul unei expoziții ce va avea loc pe 4 iunie la Rezidența9 din București, iar simpozionul planificat pe 9 iunie va aborda idei și practici de cercetare dedicate artiștilor care vor să se implice în dezvoltarea structurală a proiectelor de artă, știință și tehnologie.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta financiară. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta din ce în ce mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA sau te-ai înscris în Substack. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC