#38: Rolul vindecător al formelor de limbaj alternative
Despre glosolalia ca manifestare religioasă, Limbajul Luminii și credința că Orice Moarte E O Poartă
Conform psihologiei evoluționiste, suntem echipați de la naștere cu modularitate cognitivă, inclusiv cu abilitatea de a învăța elemente de limbaj, idee care se aseamănă cu teoria lingvistului Noam Chomsky despre gramatica universală. Ceea ce știm cu siguranță este că (majoritatea dintre noi) învățăm cu ușurință limbajul vorbit prin imitație, sunet și mișcare, iar ulterior îl utilizăm ca manifestare a cogniției. Pe scurt, ne folosim de cuvinte (în vorbirea curentă sau în scris) pentru a ne articula gândurile și a susține dialogul cu ceilalți.
Animale sociale par excellence, învățăm și progresăm în relație cu ceilalți indivizi apelând cel mai adesea la limbaj și cogniție, în acte de comunicare cu o enormă componentă pro-socială.
Limbajul, însă, nu se reduce doar la funcția de a produce înțelesuri inteligibile dpdv intelectual, ci se manifestă în diverse forme care favorizează producția și transmisia culturală, atât în cadrul unor ritualuri religioase sau trăiri spirituale intense, cât și în curente artistice cu miză socio-politică.
Poate cea mai cunoscută practică de limbaj hipocognitiv este glosolalia religioasă (speaking in tongues — vorbirea în limbi), un tip de rugăciune extatică non-inteligibilă (și pe alocuri considerată aberantă), cu o istorie distinctă în funcție de culturile în care a fost adoptată.
Pe de-o parte, în tradițiile religioase creștine din culturile occidentale, mai exact în penticostalism/evanghelism, semnificațiile glosolaliei erau asociate cu mesaje primite de la Sfântul Duh/Dumnezeu, transmise oamenilor prin intermediul profetului ce performa ritualul de divinație. De asemenea, luarea în posesie putea fi în aceeași măsură și un act diavolesc, laolaltă cu credința conform căreia individului posedat i s-au dăruit puteri supranaturale și capacitatea de a comunica într-un limbaj primordial/natural, nealterat de rațiune.
Foarte similară cu starea de transă, grosolalia este acum din ce în ce mai răspândită în Statele Unite, nu ca element definitoriu al unei anumite confesiuni, ci ca parte a mișcării new age spirituality. Deși încă asimilate creștinismului carismatic (penticostal), săriturile spontane, strigătele exuberante sau cântările ad-hoc transced rigida dogmă teologică și cuceresc prin exprimarea intensă a emoțiilor, prin adresarea nemediată și mișcare fizică.
Deși se manifestă în nenumărate forme de expresie emoțională și transcede cogniția sau înțelegerea conceptuală, glosolalia comportă și valențe sociale, având rol de reglare a conflictelor și de mediere a relațiilor tensionate. Congregațiile penticostale sunt adesea comunități marginale ce ocupă poziții joase în societate și au resurse financiare limitate, iar explozia extatică preia funcția terapeutică de exprimare a trăirilor reprimate.
Nu în ultimul rând, limbajul hipocognitiv a constituit apanajul unor mișcări artistice avangardiste și radicale, cum este curentul dadaist în artele performative și literatură. Printr-un limbaj inventat, acompaniat de dans, muzică, costume, spoken word poetry și performance-uri de teatru absurd în care publicul era direct implicat, artiștii dadaiști își declarau libertatea și opoziția împotriva Primului Război Mondial. Grupul din Zurich-ul anilor 1916 oferea un melanj colectiv în care se regăseau manifestările artistice ale fiecărui membru, un supra-limbaj manifest care conținea toate micro-limbajele individuale.
Între afectivitate, transă și mister se situează și limbajul hipocognitiv al Luminii, o formă sinestezică de artă, terapie și spiritualitate practicată acum în toată lumea ca un mod de exprimare artistică — o tehnică criptică de acordare la frecvențe „rafinate” și un tip de autoterapie bazată pe simțiri și emoții.
Așadar, cum se produce comunicarea prin Limbajul Luminii?
Suntem o publicație independentă. Redirecționează 3,5% din impozitul pe salariu sau 20% din impozitul pe venit/profit pentru Asociația ISCOADA. Pașii sunt simpli, click mai jos!
#NOU pe ISCOADA
Situat în afara exprimării umane convenționale, Limbajul Luminii nu se poate traduce așa cum traducem dintr-o limbă în alta. Frecvențele neuronale cognitive sunt semnificativ reduse, ceea ce deschide calea către o stare de meditație și transă creativă specifice comunicării pe frecvențele Theta (contemplarea profundă și visarea cu ochii deschiși).
Comunicarea prin Limbajul Luminii are capacitatea de autovindecare și calibrare personală — relaxează sistemul nervos, calmează anxietatea și oferă echilibru interior. Această formă de exprimare liberă a practicienilor este o deschidere față de ceva ce înainte le era inaccesibil, și care odată accesat, este vindecător pentru ei și pentru beneficiarii lor.
În funcție de persoana care îl emite, Limbajul Luminii poate lua forma unor sunete, cântece, mișcări fizice, intonații, simboluri sau desene. Rezultatele finale, deși foarte asemănătoare, poartă amprenta unică a emițătorului.
„Știu că sunt și oameni care, în momentul în care se emite Light Language, aud cuvinte sau primesc mesaje inclusiv verbale, dar cred că de cele mai multe ori senzația fizică primează. Uneori apar și imagini atunci când emit. Unele le simt personale, iar altele sunt pentru colectiv sau pentru grup.” (Liana, 43 de ani, coach spiritual)
Jurnalista culturală Flavia-Isabela Cioceanu a stat de vorbă cu psihoterapeute și consiliere de dezvoltare spirituală pasionate de exprimarea prin Limbajul Luminii și a sintetizat această practică alternativă în cel mai recent material ISCOADA!
#Pe subiect
„Între timp s-a întunecat complet, toate scenele freamătă. Întârziații ajung și își montează corturile în toiul nopții. Timpul s-a oprit în loc. A început ediția 2019 a festivalului Waha.”
Terapiile alternative și practicile neo-spirituale din ce în ce mai întâlnite în România indică nevoia tinerilor de auto-explorare și de manifestare a unui Sine capabil de auto-validare și auto-vindecare emoțională.
Ansamblul de metode, terapii și practici experiențiale surprise de cercetătoarea Raluca Moșescu-Bumbac în spațiul Luminish al Waha Festival se coagulează în jurul unui ethos al celebrării și explorării vieții interioare a individului și a adevărului interior.
Neo-spiritualitatea nu este o idee abstractă, o teorie, o ideologie sau o mișcare anume. Află ce nevoi spirituale au persoanele care frecventează anual festivaluri new age - aici.
Fii generos/asă! Trimite Perspectivele cadou unui/unei prieten(e)
Dacă preferi agora Threads, follow aici.
#ISCOADA și prietenii săi
// Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista și antropoloaga brașoveancă Rucsandra Pop invită comunitatea locală să ia parte la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă este construită în jurul ideii că ORICE MOARTE E O POARTĂ este și o invitație de a căuta în moarte sensul vieții.
ORICE MOARTE E O POARTĂ: CUTIA DE REZONANȚĂ propune 8 performance-uri cu un număr limitat la 25 de participanți/reprezentație, care vor avea loc între 13 mai - 19 mai 2024, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Intrarea este liberă în toate zilele evenimentului. Mai multe informații despre program și rezervări, aici.
De asemenea, vineri, 17 mai, va avea loc și un workshop tematic dedicat artiștilor, antropologilor și psihologilor din comunități din jurul Brașovului (Făgăraș, Sinaia, Predeal, Sfântu Gheorghe și altele). Înscrierile se fac completând acest formular.
// Trauma se transformă în artă și izolarea este înfruntată prin comunicare în cadrul proiectului Una din Trei - mai concret, una din trei femei se confruntă singură cu trauma pierderii de sarcină sau cu infertilitatea, cât și cu depresia și anxietatea care decurg din aceste experiențe.
În acest sens, echipa organizează șase ateliere de storytelling facilitate de Ruxandra Gubernat și Andrei Dudea, în care 9 persoane vor fi ajutate să-și comunice experiențele prin film, scriere creativă și artă audio.
Atelierele vor avea loc de două ori pe lună, fiecare sesiune va dura între 90 și 120 de minute, acestea fiind găzduite în spațiul Pe Stop, dar și online. Termenul limită de înscriere a fost prelungit până pe data de 4 mai.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta financiară. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta din ce în ce mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA sau te-ai înscris în Substack. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC