#3: Despre sănătate mintală, nutriție și cercetarea în psihiatrie
#Ascultate
Ascultate este inițiativa ISCOADA unde sintetizăm pentru voi podcasturi super relevante, bazate pe cercetări științifice, care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.
Andrew Huberman este profesor de neuroștiințe la Universitatea Stanford. Scrie și vorbește despre cum funcționează mintea umană și despre plasticitatea creierului, adică abilitatea sistemului nostru nervos de a învăța și dezvolta noi comportamente. Din 2021 găzduiește „Huberman Lab”, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri despre educație și știință.
În episodul #99 stă de vorbă cu Chris Palmer, medic și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School. Dr. Palmer explică felul în care nutriția influențează metabolismul și sănătatea mintală. Din studiile preliminare pe care le conduce reiese că dieta ketogenică contribuie semnificativ la tratarea unor afecțiuni precum anxietatea, burnout-ul, depresia sau schizofrenia.
Citește restul pe Instagram +Follow us
#Fresh pe ISCOADA
Serotonină, antidepresive și complicata istorie a anti-psihiatriei cu etica profesională: Recenzia Moncrieff (II)
Psihiatra britanică Joanna Moncrieff et colab. au publicat, în vara anului 2022, o recenzie-umbrelă care analizează rolul serotoninei în depresie. Studiul a declanșat o tornadă în media generalistă internațională, preluată inclusiv în România, sub argumentul că medicația antidepresivă nu ar avea efect.
În fapt, review-ul apărut în jurnalul Molecular Psychiatry nu include referințe despre eficacitatea tratamentului cu antidepresive, ci numai despre lipsa dovezilor că niveluri scăzute de serotonină ar fi cauza tulburării. Mai simplu spus – cel mai probabil că un deficit de serotonină nu constituie cauza depresiei, însă mai multă serotonină adesea ajută la ameliorarea simptomelor.
Similar cu studiul Rosenhan, despre care ați putut citi în prima parte a seriei ISCOADA despre psihiatrie, materialul de săptămâna aceasta explică cum rigoarea științifică poate fi manipulată.
Partea a treia a seriei va explora istoria anti-psihiatriei prin lentila contextului socio-politic al anilor ‘60-’70, când psihiatria era împletită cu psihanaliza, iar experimentele nereglementate mergeau mână în mână cu diverse ideologii.
Materiale semnate de Andrei Dumbravă, psiholog clinician și lector în cadrul departamentului de psihologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A co-fondat o platformă care găzduiește discuții despre neuroștiință.
#Pe subiect
Memele din social media care adresează depresia sau alte tulburări de sănătate mintală prin intermediul umorului negru s-au dovedit a fi benefice pentru utilizatorii care suferă de aceste afecțiuni. Memele destigmatizează simptomatologia și oferă un instrument de explorare, socializare și apartenență la comunitate.
Anxietatea poate deveni o superputere dacă este canalizată spre compasiune și atenție la emoțiile celorlalți. Aceia dintre noi care se luptă cu stări anxioase, depresie sau alte afecțiuni de sănătate mintală sunt de multe ori mai sensibili și empatici către experiențele altora. Prin această oglindire emoțională putem deveni mai conștienți de propriile sentimente și de felul în care le putem gestiona.
Deși cunoaștem simptomele depresiei, nu înțelegem clar cauza patologiei. Aceia dintre noi care se luptă cu boala vorbesc despre schimbări fundamentale de percepție a realității – o lume interioară profund diferită și detașată de oamenii și experiențele curente, care distorsionează spațiul și timpul și modifică percepția sinelui. Depresia poate fi considerată, așadar, o experiență totală, capabilă să modifice starea de conștiință. Privită din această perspectivă integrativă, tulburarea poate răspunde la întrebări cu privire la natura conștiinței și funcțiile acesteia în buna funcționare a organismului și stării mentale.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC