#28: Luna mondială a sănătății mintale + un pic de gândire magică
Pe 9 octombrie am celebrat Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Din păcate, trăim o criză a însingurării și deconectării la nivel global, iar fenomenele tehnologice, disparitățile de tot felul, criza climatică și războaiele din jurul nostru nu fac decât să o adâncească. Suntem din ce în ce mai stângaci într-o lume care ne asaltează continuu cu informație. Creierul uman nu a evoluat în ritmul ăsta, și totuși stigma pentru tulburările mintale este enormă, mai ales în societatea românească.
Dar nu numai în cea românească. Cu o săptămână în urmă, ne aflam într-o vizită de lucru la Lisabona și, printre altele, pașii ne-au purtat chiar în inima artistică a orașului, într-un fost complex industrial convertit în spații de lucru dedicate artiștilor - ateliere, târguri de artă în aer liber, expoziții, magazine de profil, diverse restaurante și cafenele.
Printre accesorii lucrate manual, haine de tot felul, printuri artsy, produse și mici antreprize locale, ne-a atras atenția un stand de tricouri inscripționate cu mesaje empatice de conștientizare a problemelor de sănătate mintală. Din conversația cu inițiatorul proiectului Ivory World am aflat că Portugalia se confruntă cu un nivel alarmant de stigmatizare a acestor afecțiuni. Cei aflați în suferință se tem să ceară ajutor de specialitate, iar ședințele de psihoterapie și consultațiile psihiatrice sunt subiecte tabu, cel mult asociate patologiilor severe de sănătate mintală.
Toate acestea în codițiile în care Portugalia se află pe al cincilea loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește prevalența afecțiunilor de acest gen, dintre care cele mai frecvente sunt anxietatea și depresia (IHME, 2018). Cu o populație ce se consideră în proporție de 77% romano-catolică și pentru care expansivitatea ascunde adesea autenticitatea emoțiilor, Portugalia, similar României, duce lipsă de servicii de sănătate mintală decontate de stat, de practicieni afiliați sistemului de sănătate publică și de conștientizare/expunere socială a fenomenului.
Cu această perspectivă în minte, la fiecare tricou cumpărat de la standul Ivory World, primeai gratuit o ședință online de terapie.
Interesate de subiect și cu planuri de publicare a unei serii de materiale despre neurodiversitate, pe drumul de întoarcere în țară am dat play unui episod din celebrul podcast Huberman Lab în care Andrew Huberman îl are invitat pe psihiatrul și cercetătorul american Paul Conti.
Prima conversație (dintr-o serie de patru, pe care o recomandăm cu căldură) vorbește despre cum ne putem îmbunătăți sănătatea mintală și felul în care interacționăm cu ceilalți/lumea din jur, înțelegând atât mecanismele structurale și funcționale ale (in)conștientului uman, cât și mecanismele psihice de apărare și automatismele care ne determină comportamentele și reacțiile emoționale.
Din activitatea de cercetare și experiența clinică de peste 20 de ani, dr. Paul Conti identifică două acțiuni esențiale care îi fac pe oameni fericiți, indiferent de locul în care s-au născut și statut socio-economic: 𝐚𝐠𝐞𝐧𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 (sense of agency, care derivă din conceptul de empowerment) și 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚 (care derivă din respect, compasiune și a sense of humility - un comportament modest). Pe scurt, faptul că ne simțim în control asupra propriului sine, acționând și nu doar reacționând la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, alături de practicarea conștientă a recunoștinței, ne ferește de emoții distructive precum demoralizarea și invidia.
Suntem o platformă editorială independentă. Dacă ceea ce citești ți se pare valoros, susține activitatea ISCOADA!
#NOU pe ISCOADA
Dacă ați vizitat vreodată satul Ponoarele, una dintre cele mai cunoscute comune din Mehedințiul de sub munte, ați aflat probabil despre mitul Podului lui Dumnezeu sau legenda Sfântului Nicodim. Cum s-au format aceste povești și care este rațiunea pentru care au fost integrate în ritmul natural al vieții rurale, păstrate și transmise din generație în generație?
Cercetarea de teren a fost desfășurată în ultimii 7 ani de către Asociația MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți, o arie naturală care se întinde pe 100.000 de hectare și care aspiră la titlul de Geoparc natural UNESCO. Cercetătoarele Oana Constantin și Corina Moșescu, împreună cu echipa lor de cercetare, vorbesc despre rolul gândirii magice în explicarea inexplicabilului și supraviețuirea miturilor locale ale ponorenilor. Dincolo de nevoia înțelegerii unor evenimente misterioase și arbitrare precum accidente rutiere sau înecuri, poveștile despre formarea Podului lui Dumnezeu, nefastul Lac Zăton și legenda călugărului Nicodim contribuie la menținerea sentimentului identitar la nivel de comunitate, dar are și o componentă de comodificare turistică. Articolul aici.
Puteți citi pe ISCOADA o altă analiză a gândirii magice populare în articolul Ștefaniei Elena Radu (Gubavu): „De la Muma Pădurii la Maica Domnului. Arhetipul matern în imaginarul cultural românesc”.
#ISCOADA și prietenii săi
Pe toată durata lunii octombrie are loc inițiativa „Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate”, proiect de terapie prin artă dedicat copiilor neurodivergenți și pacienților cu boala Parkinson.
Asociația Entuziart propune un program de formare în metode pedagogice expresiv-creative pentru profesorii din învățământul primar, gimnazial și liceal care lucrează cu copii și adolescenți cu cerințe educaționale speciale, dar și ateliere de terapie prin dans pentru persoanele afectate de boala Parkinson și aparținătorilor lor. Detalii despre activități aici.
La Bellanima Medical Center, octombrie este dedicată tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD), afecțiune care afectează calitatea vieții, relațiile, performanța la job și încrederea în sine.
Miercuri de la ora 19:00 se va vorbi deschis despre ce înseamnă deficitul de atentie: în ce situații se poate întâlni și când este necesară intervenția specialiștilor, cât de util este tratamentul farmacologic, dar și despre importanța asumării responsabilității ca adult, în vederea corectării deficitelor. Accesul este liber, iar mai multe informații despre eveniment și înscrieri găsiți aici.
ISCOADA susține toate inițiativele de intervenție și grijă în sănătatea mintală, cum este și cea a clinicii Atelier PSY, care au o lună plină de evenimente tip „Uși deschise”.
Dacă aveți nevoie de ajutor, nu vă fie teamă sau rușine să îl cereți. Și dacă vă stă în putință, încercați să fiți un pic mai blânzi cu cei de lângă voi. Suntem molecule, nu atomi.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC