#26: Despre începutul școlii și câteva evenimente inedite ale toamnei
După o bine-meritată pauză de final de vară, revenim în inbox-urile voastre cu câteva gânduri despre începutul noului an școlar. Ce așteptări au părinții și copii și care ar fi recomandările specialiștilor în educație când vorbim despre emoțiile noilor începuturi?
Vă povestim apoi despre ce ne-a ocupat mintea și timpul în luna august, și încheiem cu o serie de recomandări de evenimente și festivaluri de neratat în septembrie.
Toamna este sinonimă cu debutul anului școlar, moment prielnic pentru a ne întreba ce așteptări avem de la copiii noștri și de la sistemul educațional. Un scurt sondaj inițiat printre părinții din jurul ISCOADA vorbește despre nevoia de a crea spații relaționale sigure și incluzive în sălile de clasă, unde emoțiile să poată fi exprimate și unde procesele de învățare să dezvolte gândirea critică.
De asemenea, începutul școlii, împreună cu presiunea exercitată de performanța academică, aduc cu sine emoții pe care cei mici le gestionează cu dificultate. Conform specialiștilor, este important să ne ascultăm copiii vorbind deschis despre ceea ce simt, ce îi îngrijorează și să-i asigurăm că stările de frică și anxietate sunt normale în astfel de perioade. Acceptarea și conținerea emoțiilor, încurajarea optimismului cu privire la provocările ce vor urma, alături de odihnă adecvată, vor face mai lină trecerea în noul an școlar.
„Îmi doresc să fim disponibili pentru ea oricând are întrebări sau nelămuriri, să o ghidăm în proces, să o învățăm să facă conexiuni între noțiuni și discipline.” (F, 39, cu o fată de 13 ani)
Dar ce așteptări au și ce își doresc, de fapt, copiii? În cadrul aceluiași mic sondaj, elevii aflați în ciclul primar și gimnazial au vorbit în primul rând despre relația cu cadrele didactice, despre atmosfera din clasă și interacțiunile cu colegii, dar și despre dotările insuficiente din școli.
Își doresc ca învățătorii/profesorii lor să fie echidistanți și echilibrați în evaluare, să fie mai înțelegători și să mențină un cadru de învățare prietenos și cooperant. De la colegi își doresc să fie mai puțin competitivi și mai mult distractivi, iar de la instituția școlii să asigure dotări de bază la toalete :)
„Am așteptarea de la doamna să nu ne mai certe pe toți pentru ce face unu’. Iar de la doamna de engleză să fie mai drăguță și să ne dea exerciții mai grele.” (băiat, 10 ani)
O radiografie la scară foarte mică a sistemului educațional românesc, pe care profesorii și părinții o pot redresa parțial prin restabilirea unei relații de încredere și de susținere, fără etichetare și blamare, în care emoțiile sunt discutate și regulile sunt negociate.
Suntem o platformă editorială independentă. Dacă ceea ce citești ți se pare valoros, susține activitatea ISCOADA!
#Despre noi
În luna august ne-am aflat din nou la Timișoara, de data aceasta pentru a lucra la două noi materiale câștigătoare ale Burselor de jurnalism cultural Energie!, pe care le pregătim pentru Platforma ISCOADA.
Micro-cercetările noastre se uită, pe de-o parte, la publicul timișorean și la impactul pe care îl au evenimentele incluse în programul Capitală Europeană a Culturii. Pe de altă parte, ne uităm la infrastructura/guvernanța culturală și cum se implementează/experimentează (din interior) un astfel de program ambițios. Am stat de vorbă atât cu locuitori ai Timișoarei din diverse categorii sociale și profesionale, cât și cu operatori culturali locali și autorități finanțatoare. Soon pe ISCOADA!
#ISCOADA și prietenii săi
Pe 29 august a început la București evenimentul de film mut, muzică live și dialoguri „FICȚIUNI SONORE”, organizat de Image and Sound. Apollo111 Teatrul vă așteaptă până pe 25 septembrie cu proiecții de film mut și fără sunet, muzică contemporană și experimentală live. Anul acesta, discuțiile post-proiecții vor evolua între artiști și invitați speciali, fiind axate pe sunet și muzică.
Recentele dezbateri din mediul online referitoare la rolul literaturii în reprezentarea romilor au deschis o conversație necesară despre responsabilitatea actului artistic și literar. Debutul 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐑𝐨𝐦 𝐊𝐚𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐤𝐚𝐧𝐚! 𝐱 𝐆𝐢𝐮𝐯𝐥𝐢𝐩𝐞𝐧 - 𝐖𝐞 𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞 𝐇𝐞𝐫𝐬𝐭𝐨𝐫𝐲 este o excelentă oportunitate pentru a lua contact cu cultura romă și, de ce nu, pentru a discuta direct cu artiștii romi naționali și internaționali invitați în cadrul evenimentului. A treia ediție a festivalului evidențiază rolul integral al femeilor în teatru și va avea loc în București la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Dramaturgilor Români și ARTHUB Bucharest.
Miercuri seară ne întâlnim la Muzeul Național al Țăranului Român, unde va avea loc [Expoziția laborator] AICI A FOST CÂNDVA O APĂ, organizată de echipa proiectului Artă şi Antropologie. Evenimentul adună laolaltă rezultatele a patru săptămâni de rezidență interdisciplinară în satul Luncavița din Dobrogea. Rezidenţa Artă şi Antropologie, primul proiect de acest gen desfășurat în zona Dobrogei de Nord, a adus împreună artiști și antropologi într-un demers complex de cercetare interdisciplinară a fostelor zone inundabile ale Dunării. Participanții au discutat cu localnicii despre pește, stupi, baltă, apă, papură, plaur, Dunăre, în căutarea universului apei care, din păcate, nu mai există.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială independentă de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC