#25: Despre Timișoara Seniorilor, comunitatea Ibasho și obsesia pentru tinerețe veșnică
Weekendul acesta vă așteptăm la vernisajul expoziției foto-video „Timișoara Seniorilor”, ocazie cu care îi veți cunoaște pe cei zece seniori care ne-au împărtășit din istoriile personale de viață, în relație cu orașul în care au crescut sau și-au petrecut cea mai mare parte a vieții.
Spațiul expozițional al Asociației Pietatea Bănățeană va găzdui aproape 100 de fotografii, plus cele 10 filme documentare reieșite în urma tururilor ghidate desfășurate în luna iunie prin cartierele Timișoarei. Expoziția cu intrare liberă poate fi vizitată până pe 11 octombrie, de luni până vineri, în intervalele orare 9.00-11.30 și 15.00-17.00.
#Fresh pe ISCOADA
În cadrul „Timișoara Seniorilor” echipa ISCOADA a coordonat cercetarea antropologică de teren, în colaborare cu 5 cercetători-lectori din cadrul Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie. Au reieșit vignete de teren care se uită la relația subiectivă dintre seniori și oraș, raportarea acestora la dinamica socială și evoluția urbană, precum și ancorarea experienței existențiale în explicații antropologice contemporane.
Primele întâlniri cu seniorii Maria Hirțe și Fidelio Tiberiu Iancu au fost cartografiate de cercetătorul Sorin Pribac, care a fost purtat la pas prin spații emblematice ale Timișoarei precum Piața Victoriei/Operei, Ciarda Roșie și Uzina de Apă. Cei doi seniori au povestit despre experiența multiculturalității Banatului, despre drumurile lungi pe bicicletă din copilărie și școlile în care au legat prietenii trainice. Ambii au amintiri vii despre cel mai important eveniment istoric trăit la care au fost martori, Revoluția din 1989, și, poate cel mai important, amândoi au acum un stil de viață activ: gospodăresc, își îngrijesc părinții rămași în viață și participă la diverse evenimente dedicate seniorilor.
#De pe ISCOADA
Vă spuneam că „Timișoara Seniorilor” este o reiterare a proiectului ISCOADA – „Bucureștiul Seniorilor”, realizat în toamna anului 2022 și în care am stat de vorbă cu 15 seniori din trei cartiere ale Capitalei: Colentina, Drumul Taberei și Rahova. Cercetătoarele Ioana Jelea-Ioniță și Doina Iancu au surprins relația cu orașul a celor 5 interlocutori din Colentina și ce înseamnă pentru ei traiul urban: de la mobilitatea cu mijloacele de transport în comun, la proximitatea parcurilor și serviciilor medicale, la relația cu minoritățile etnice și strategii de supraviețuire în situații limită (precaritate, boală, moarte).
Suntem o platformă editorială independentă. Dacă ceea ce citești ți se pare valoros, susține activitatea ISCOADA!
#Pe subiect
Un loc în care te poți simți tu însăți/însuți. Asta înseamnă Ibasho în japoneză.
Proiectul Ibasho a fost inițiat în anul 2012 în Japonia de către dr. Emi Kiyota, în urma cutremurului și tsunami-ului devastatoare din 2011, regiunea Tōhoku. Fondatoarea a pornit de la două întrebări critice cu care societățile contemporane se confruntă peste tot în lume: cum putem avea grijă de numărul tot mai mare de vârstnici din societate și cum putem reduce vulnerabilitatea persoanelor în vârstă afectate de dezastre, pentru a le ajuta să fie mai reziliente?
Ghidat în jurul a opt principii generale și flexibile prin care caută să includă vârstnicii în viața comunitară multi-generațională, proiectul Ibasho își propune să demarginalizeze vârsta a treia și să redefinească ideea de „imperfecțiune”, așa cum a fost impusă aceasta de către societatea de consum. În viziunea Ibasho, rezumată într-o teorie a schimbării, vârstnicii nu sunt o „povară”, ci o resursă pentru comunitate. Prin experiența acumulată, ei sunt mai degrabă cei care au grijă de tinerii comunității și nu cei de care tinerii trebuie să aibă grijă, contribuind cu expertiza lor la capitalul social.
Radical prin decență și provocator prin ineditul abordării, Ibasho pleacă de la cea mai simplă dintre premise, un îndemn înscris pe frontispiciul unei școli din Bhutan: „Timpul fericirii este acum; locul fericirii este aici; calea către fericire este să-i faci fericiți pe alții.” Un îndemn la firesc, venit dintr-o țară care se confruntă cu o epidemie a singurătății, proiectul s-a extins deja în alte două țări trecute recent prin experiența dezastrului natural, Filipine și Nepal.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, sau doar lipsă de discernământ și capitulare egomaniacă?
Obsesia pentru tinerețe veșnică și speranța nemuririi nu sunt chiar de dată recentă. Și nu sunt nici de blamat. Doar că modernitatea, cu capacitatea sa tehnologică aparent nelimitată, poate da naștere unor forme obsesionale plasate profund în zona bizarului.
Este și cazul miliardarului și antreprenorului american Bryan Johnson. În vârstă de 45 de ani, acesta a fondat compania Blueprint, care se auto-poziționează în avangarda cercetării proceselor de îmbătrânire și inversare a îmbătrânirii. Aceasta invită potențialii clienți la construcția unui „sine autonom” și – nici mai mult, nici mai puțin – la sfidarea morții.
Datele prezentate cu belșug de cifre și indicatori fiziologici sofisticați par să sugereze rezultate miraculoase. Johnson, care face transfuzii cu plasma din sângele fiului său adolescent și cheltuie milioane de dolari pe an pe o echipă compusă din treizeci de medici, susține că și-a încetinit ritmul îmbătrânirii cu echivalentul a 31 de ani și că în niciun an și-a inversat vârsta biologică cu 12 ani, bucurându-se acum de tonusul fizic al unui adolescent de optsprezece ani.
Cu toate acestea, comunitatea științifică nu e încă impresionată de rapoartele sale, metodele folosite de miliardarul pornit în căutarea nemuririi fiind deocamdată demontate fără mari eforturi. Nu putem să nu ne întrebăm, odată cu Emma Brockes în The Guardian, dacă toate aceste resurse nu ar fi mai bine întrebuințate în alte scopuri, care să vizeze obiective poate mai modeste, dar mai realiste.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC