#23: Despre festivaluri, efectele lor transformatoare și rebeliune
#Ascultate
Ascultate este inițiativa ISCOADA unde sintetizăm pentru voi podcasturi super relevante, bazate pe cercetări științifice, care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.
Ne aflăm în plin sezon al festivalurilor de tot felul și, dincolo de întrebarea „de ce participăm la astfel de evenimente?”, cercetători precum Dr. Molly Crockett și echipa acesteia de la Universitatea Yale (Connecticut, SUA) s-au uitat la puterea transformatoare a festivalurilor/ evenimentelor care adună zeci de mii de participanți pe parcursul mai multor zile consecutive.
Dr. Crockett este neurocercetătoare interesată de comportamentul uman, mai exact de ultrajul moral, altruism și generozitate. Este invitata jurnalistului Eamon Armstrong în cadrul podcastului „Life is a festival”, unde vorbește despre rezultatele cercetării desfășurate de-a lungul mai multor ani la șase evenimente de profil din SUA și Europa:
Citește restul pe Instagram și, dacă ți se pare interesant tipul de conținut pe care îl producem, ne poți susține AICI.
#De pe ISCOADA
Waha Festival revine anul acesta în peisajul festivalier autohton, după 3 ani de absență în care cu toții am simțit lipsa evenimentelor de profil. Despre ultima ediție a festivalului a scris colega noastră, cercetătoarea Raluca Moșescu-Bumbac, în materialul ISCOADA care vorbește despre nevoile emoționale ale participanților și cum sunt acestea împlinite prin terapii de tip new age precum yoga, Constelații Familiale sau Respirația Holotropică.
În pădure la Waha Festival, departe de societate dar și de agitația scenelor, în spațiul intitulat Luminish și destinat terapiilor alternative de vindecare spirituală, oamenii se întorc către un Sine capabil de a se auto-explora și auto-vindeca, devenind astfel propriile instanțe sociale și spirituale.
#Pe subiect
Fotograful Matthew Smith a documentat vizual ultimul act de rebeliune a publicului englezesc amator de petreceri rave și experiențe new age: festivalul Castelmorton, care a avut loc în 1992 timp de 7 zile și a reunit peste 40.000 de participanți. Evenimentul este emblematic în istoria muzicii electronice, deoarece a condus la promulgarea celebrei legi ce urma să interzică complet astfel de manifestații, în 1994: The Criminal Justice and Public Order Act.
Fenomenul Woodstock este recunoscut ca un manifest generațional al anilor ‘60, un ritual al rebeliunii îndreptat împotriva unei societăți consumeriste, sub imperiul capitalismului, cu norme societale stricte și artificiale. Antropologul Radu Umbreș explică de ce e eșuat, însă, Woodstock, și de ce societatea s-a întors ulterior la structura ei tipică.
Putem învăța din istoria subculturii festivalurilor de muzică independente despre violența rasială, degradarea ecologică, violarea drepturilor omului si alte amenințări la adresa guvernării democratice. Muzica poate deveni o forță socială și de activism incredibilă, iar curatorierea lineup-urilor ar trebui să reflecte schimbările majore prin care trec societățile.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC