#22: Despre cei mai vulnerabili dintre noi
#Fresh pe ISCOADA
Cum arăta viața copiilor în primele orfelinate din Bucureștiul anilor 1830? Cum erau abandonați cei mici, cum se desfășurau demersurile de adopție și ce rol aveau doicile în îngrijirea copiilor „de suflet”?
În prima parte a secolului XIX, Țara Românească avea deja reglementat legal procesul de adopție a copiilor orfani (denumită arhaic și luare „de suflet”): documentele emise de domnitorul Alexandru Moruzi au stat la baza înființării unor instituții de asistență socială precum noul Institut al Copiilor Sărmani de la București. Deși greu de reconstituit, viața instituționalizată a copiilor abandonați începea cu botezul, toți sărmanii mai mici de trei ani erau plasați în grija unor doici, iar cei mari erau educați în funcție de sexul biologic: fetele primeau o minimă instrucție teoretică alături de învățarea unor activități casnice, și băieții erau trimiși la școală sau în ucenicie.
Citește mai multe în noul material ISCOADA scris de Marina Îngustu, cercetătoare interesată de istoria copilăriei, istoria muzicii și fenomenul medicalizării societății românești, actualmente doctorandă a Facultății de Litere a Universității din București.
#De pe ISCOADA
În contextul actual șocant al condițiilor inumane descoperite în azilele de bătrâni din localitatea Voluntari, articolul jurnalistei Iulia Hau și al antropologului Alec Bălășescu se uită la ce se întâmplă cu noi dpdv social atunci când avansăm în vârstă și la felul în care se manifestă ageism-ul în societățile în care primează individualismul, inclusiv în România. Fuga de îmbătrânire are la bază, pe de-o parte, un sistem economic care glorifică tinerețea și individul, și pe de altă parte, o serie de stereotipuri care crează premisele pentru discriminare și abandon social. Autorii identifică reconectarea între generații ca fiind esențială pentru a da sens vieții la orice vârstă.
#Pe subiect
Fenomenul îmbătrânirii populației capătă proporții în Europa iar în țara noastră, până în anul 2050, unul din patru români va fi pensionar. Mai mult de jumătate de milion de seniori suferă în momentul acesta de singurătate iar Asociația „Niciodată Singur - Prietenii vârstnicilor” conectează voluntari cu persoane în vârstă și derulează activități de socializare, împrietenire și prevenție.
Documentarul „More life - Decoding the secret of aging” investighează procesele îmbătrânirii și secretele longevității în comunitățile ale căror membri au speranța de viață cea mai ridicată din lume. Dincolo de stilul de viață sănătos, cercetările au arătat că longevitatea acestora are legătură și cu anumite secțiuni din ADN care diferă de cele ale majorității indivizilor.
#ISCOADA și prietenii săi
Fără decizia de a ne înscrie în 2017 la Masterul de Antropologie de la SNSPA, nu ar fi existat acum o mulțime de colaborări și prietenii cu oameni mișto și inspiraționali, nu ar fi existat pasiunea pentru cercetare și, bineînțeles, nu s-ar fi născut platforma ISCOADA. Dar dincolo de toate acestea, ne-au rămas vii privirea curioasă și deschiderea spre a-l înțelege pe Celălalt, fără a pica în capcana judecăților de valoare.
Masterul de Antropologie din cadrul SNSPA, fondat în urmă cu 23 ani de profesorul Vintilă Mihăilescu, este cel mai longeviv și mai consecvent program de profil din România, renumit pentru importanța pe care o acordă componentei practice și pentru calitatea îndrumării masteranzilor în realizarea unor cercetări empirice în domeniile de interes ale antropologiei.
Dacă vreți să vă faceți un bine intelectual în următorii doi ani, înscrierile online sunt deschise până pe 21 iulie.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC