#21: Despre amintiri din călătorii, atracții turistice și vacanțe
#De pe ISCOADA
// Cercetătoarea Cristina Irian spune povestea fotografului amator Vasile A. Marinescu și a călătoriilor sale, pe care le proiecta în anii 80 prin intermediul diapozitivelor, în casele de cultură din București.
„Folosea Trabantul ca mijloc de deplasare, dar și pentru campare, ticsit la plecare cu mâncare pentru toată durata excursiei, banii folosindu-i doar pentru benzină, taxe, hărți și pliante, dar mai ales filme fotografice, diapozitive, casete audio” (Mircea Pănculescu, nepotul lui Marinescu)
Marinescu a fotografiat neîntrerupt din anii ‘30 până în anii ‘90 și a transpus experiențele trăite în albume de familie și jurnale vizuale povestite, pe care le-a împărtășit cu publicul doritor al vremii.
// Descoperită acum zece ani de inginerul Marian Enache, arhiva de imagine „Bidica” din Țuțcani (județul Vaslui) conține aproape 600 de fotografii ce documentează viața satului anilor 1940-1980: poze de buletin, nunți, înmormântări, serbări, sărbători de iarnă sau evenimente de familie. Fotografiile au fost făcute la patru mâini de către soții Ileana și Dumitru Leu, ce și-au organizat spațiul de lucru în propria ogradă.
#Pe subiect
Costumele populare, muzica și festivalurile din Delta Dunării s-au înmulțit considerabil în ultimii ani, oamenii Deltei fiind nevoiți să se adapteze la noua realitate economică și socială a locuirii într-o rezervație a biosferei. Noile politici locale au început să încurajeze turismul în defavoarea pescuitului ca sursă principală de venit, iar localnicii au astăzi nevoie să creeze și să vândă un nou „produs local”: experiența turistului, care reunește mâncarea, muzica, locuirea și activitățile pe care le realizează pe perioada șederii sale în Deltă.
De ce uneori simțim că atât de planificatele vacanțe se termină chiar înainte să înceapă? Pentru că, atunci când evaluăm experiențele viitoare și cum le putem fructifica mai bine, ne raportăm la timp în mod subiectiv și pierdem din vedere durata reală a vacanțelor. Cunoscuta expresie „time flies when you’re having fun” leagă percepția asupra timpului cu gradul de satisfacție, iar dacă ne reamintim concret câte zile avem la dispoziție, atunci putem profita la maxim de ele.
În trecut, înregistrarea vieții private pe casete video era singura modalitate de a păstra vii amintirile de familie. Regizoarea Martha Gregory montează, în documentarul Three Red Sweaters (10 min) imagini din arhiva video a familiei, cadre înregistrate de bunicul ei în San Francisco-ul anilor 1950-1970, și chestionează ce anume mai rămâne din amintirile noastre atunci când ne înregistrăm propriile vieți.
#ISCOADA și prietenii săi
// Programul de rezidențe artistice și întâlniri interdisciplinare „Artă şi Antropologie” explorează poveștile arealului nord dobrogean: fostele zone inundabile ale Dunării, cu centrul de interes la Luncavița și spațiul mitic care o înconjoară (zona vechilor munți Dobrogeni, Valea Fagilor, Tichilești, Crapina, etc). Cei 5 artiști, 4 antropologi și 4 mentori parte din program se vor deplasa vara asta la Luncavița și, împreună cu oamenii din comunitatea locală, vor scrie povesti despre interacțiuni, locuri, muncă, dar și joacă, într-un spațiu deopotrivă inedit și primitor.
Le veți citi materialele pe ISCOADA, însă până atunci îi puteți urmări aici.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC