#2: Despre psihiatrie și sănătate mintală
#Deșirate
Deșirate este rubrica ISCOADA în care antropologul Radu Umbreș preia și traduce thread-uri fascinante de pe Twitter-ul academic internațional, prea puțin vizibil în România.
Sănătatea mintală nu mai este un subiect tabu și există din ce în ce mai multe eforturi de conștientizare adresate publicului larg. Campaniile publice ajută oamenii să fie mai atenți și mai informați cu privire la starea lor mintală. Dar oare pot avea și efecte contraproductive? Dr. Lucy Foulkes deschide o conversație dificilă despre un subiect controversat, aflat încă în studiu.
Foulkes este cercetătoare în psihologie experimentală pe teme de sănătate mintală și dezvoltare socială în adolescență. În prezent, studiază la Universitatea din Oxford în ce măsură intervențiile din școli axate pe sănătatea mintală ar putea dăuna adolescenților. Prima sa carte, „Ce este sănătatea mintală… (și ce nu este)” a fost publicată în 2021.
Citește restul pe Instagram +Follow us
#Fresh pe ISCOADA
Serotonină, antidepresive și complicata istorie a anti-psihiatriei cu etica profesională: I Studiul Rosenhan
David Rosenhan, profesor de psihologie la colegiul Swarthmore, intră sub pseudonim în camera de gardă a spitalului de psihiatrie din Haverford, în America anilor ‘70. Pretinzând că aude voci, este internat cu diagnosticul de schizofrenie paranoidă. Externat la 9 zile distanță, Rosenhan continuă experimentul timp de 2 ani, cu alți „pseudo-pacienți”, în 12 spitale de stat și private de pe ambele coaste ale Statelor Unite. Aproape toți aveau să primească același diagnostic de schizofrenie. În urma studiului, Rosenhan publică un articol în jurnalul Science.
50 de ani mai târziu, jurnalul Molecular Psychiatry (parte din grupul Nature) publică un studiu semnat de Joanna Moncrieff și colaboratorii săi, în care se infirmă legătura dintre nivelurile scăzute ale serotoninei și depresie, punând la îndoială eficiența medicației antidepresive.
Articolul lui Rosenhan, publicat în 1973, avea să arunce în aer psihiatria americană, și avea să-l transforme pe autor într-o celebritate peste noapte . Studiul afectează major credibilitatea științifică a psihiatriei, iar laolaltă cu studiul lui Moncrieff din 2022, validează o mișcare ce pune la îndoială eficiența diagnosticelor și tratamentelor psihiatrice: anti-psihiatria.
Numai că Rosenhan a mințit, iar rezultatele studiului Moncrieff au fost preluate eronat, cu bună-știința autorilor.
Citiți prima parte a unei serii ISCOADA despre psihiatrie și sănătate mintală, semnată de Andrei Dumbravă, psiholog clinician și lector în cadrul departamentului de psihologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Andrei a co-fondat platforma online neurosci.ro, care găzduiește discuții despre neuroștiință bazate pe studii clinice.
#Pe subiect
La spitalul de psihiatrie din Freetown, Sierra Leone, pacienții beneficiază de sesiuni de psihoterapie, cursuri de yoga și antrenamente de baschet, concomitent cu tratamentul medicamentos. De asemenea, reforma adoptată în 2018 include îndepărtarea totală a gratiilor, măsură ce a diminuat agresivitatea pacienților, dar și îmbunătățirea generală a condițiile de spitalizare.
Terapia care utilizează substanțe psihedelice precum psilocibina, MDMA, ibogaina sau LSD pentru tratarea afecțiunilor de sănătate mintală necesită un nou protocol de administrare și sesiuni de instruire pentru psihiatri. Cu un interes tot mai mare pe plan internațional, un astfel de tratament presupune nu doar un timp mai îndelungat dedicat pacienților, ci și ședințe de psihoterapie înainte și după administrarea substanțelor. Acest lucru impune regândirea cadrului actual în care se desfășoară consultațiile și relația medic-terapeut-pacient.
Cu toții ne simțim mai puțin energici în zilele lungi de iarnă și câteodată experimentăm ceea ce se numește SAD (seasonal affective disorder - afecțiune afectivă sezonieră). Însă contrar intuiției generale și presei populare, studiile efectuate până acum la pacienții diagnosticați cu depresie au arătat că nu există alterări semnificative a simptomelor depresiei în timpul lunilor de iarnă. Similar, în cazul celor diagnosticați cu SAD, gândirea, memoria și atenția nu sunt impactate negativ de anotimpuri. Asta nu explică, totuși, afectarea auto-raportată a dispoziției și stării emoționale.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC