#19: Despre discuții emoționale sănătoase, corp și maternitate
// Săptămâna aceasta am participat la dezbaterea „Cuvinte pe contrasens | Ești sigur că știi ce zici?”, organizată de centrul de psihoterapie și psihiatrie Bellanima Medical Center, unde am aflat despre cum definim, înțelegem și deosebim o traumă față de alte experiențe personale dureroase, ce este narcisismul și cum diferențiem tulburarea față de dozele sănătoase de narcisism, și felul în care aceste comportamente ne-au ajutat să supraviețuim dpdv social.
Atmosfera sinceră și relaxată întreținută de cei doi invitați (psihoterapeuta Ana Maria Benali și antropologul Radu Umbreș) a făcut insuficientă jumătatea de oră dedicată întrebărilor din public, așa că discuțiile s-au prelungit la un pahar de vin, pe terasa primitoare a Bellanima.
Este primul eveniment din seria #DiscuțiiSănătoase dedicată psihoeducației și foarte curând veți putea urmări înregistrarea pe canalul de Youtube ISCOADA. Ținând cont de interesul manifestat de participanți, sigur vor urma dezbateri viitoare despre care promitem să vă ținem la curent.
#De pe ISCOADA
// Corpurile noastre spun povești despre noi și despre lumea în care trăim. Dincolo de instanța biologică, corpul este un personaj ce a fost supus de-a lungul secolelor unei supravegheri sociale agresive, dar a fost și investigat ca vehicul de cunoaștere experiențială a realității înconjurătoare. Ipostazele sociale și artistice ale corpului uman transmit narațiuni nu doar cu privire la propriile istorii de viață, ci și la viața însăși.
Despre corpul-metaforă și semnificațiile lui citiți în materialul semnat de Ana Lucreția Nedelcu, eseul fiind unul dintre textele lucrate în cadrul atelierelor de scriere academică creativă ISCOADA, organizate de noi în primăvara anului 2021.
// „Dacă m-aș uita la toate măsurătorile, eu n-ar trebui să mai dansez. Ar trebui să fiu out. Pentru că există niște criterii ale corpului tânăr. Însă pentru mine corpul nu este întru totul măsurabil. Știința merge doar până într-un punct. Nu toate lucrurile pot fi cuantificate, cântărite, cum nu poate fi cântărită pasiunea, dorința pe care o ai să faci niște lucruri. Intenția nu are vârstă.” (coregrafa Andreea Novac)
Ascultați (la ceas de seară) o conversație curajoasă despre relația dintre corp, tehnologie, libertăți și limite, alături de coregrafele/cercetătoarele Valentina De Piante Niculae și Andreea Novac, împreună cu antropologul și practicantul de Jiu-Jitsu brazilian Alex Dincovici.
#ISCOADA și prietenii săi
// Dacă plănuiți o vizită sau vă aflați deja la Timișoara săptămâna viitoare, nu ratați instalația „lumina dimineții îmi place cel mai tare/I like the morning light the best”, care vorbește despre tranziția către maternitate și emoțiile postpartum cu care se confruntă acelea dintre noi care au devenit de curând mame.
În camera postpartum, artista Ioana Hogman încearcă să înțeleagă de ce intrarea în maternitate este de multe ori o negociere fină între intimitate şi izolare, și propune mamelor din comunitatea timișoreană trei sesiuni de atelier premergătoare instalației, în perioada 26-28 iunie. Detalii despre ateliere şi înscriere, aici.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC