#18: Despre sexwork, realitate digitală și sănătate mintală
#Fresh pe ISCOADA
Internetul e plin de sex digital, iar România stă bine la masa bogaților pe parte statistică. În jur de 400.000 de persoane activează în videochat în momentul acesta în țară. Pentru o cifră atât de mare, studiile și atenția acordată domeniului sunt mult în urmă. Luca Istodor și Andrei-Victor Șerbănescu survolează activitatea de videochat din România prin interviuri directe și sinteză academică, oferind o perspectivă nouă și detaliată asupra unei felii din această realitate românească imediată. Articolul este totodată o invitație la reflecție pentru publicul larg și a call to action pentru cercetătorii interesați de dinamica societală contemporană în digital.
#De pe ISCOADA
EVE Online este un joc video ce propune o lume virtuală în care se confruntă libertarianismul feroce și tribalismul, riscul și cooperarea, trădarea și profitul fără scrupule. Andrei-Victor Șerbănescu vorbește despre cât de seducătoare și solicitante devin astfel de jocuri care pot, în cele din urmă, modifica realitatea jucătorilor. Imersiunea în aceste spații virtuale se află la limita dintre muncă și joacă (𝑝𝑙𝑎𝑦𝑏𝑜𝑢𝑟) - o formă de escapism ludic sau un job într-o anarhie de dreapta, care mimează lanțuri economice reale?
Cum glumește și cum crează Inteligența Artificială? Poate deține o rețea neurală de tip IA drepturi de proprietate intelectuală? Ce relație există între post-umanism și astfel de tehnologii avansate de învățare? Ascultați o conversație despre implicațiile utilizării Inteligenței Artificiale între scriitorul și antropologul Jean-Lorin Sterian, filosoful și eticianul Constantin Vică, împreună cu un invitat surpriză!
#Pe subiect
Money Shot: The Pornhub Story, documentarul produs de Netflix în 2023, este etichetat chiar de platforma de streaming ca „cerebral” și „investigative”. Acesta pătrunde în meandrele succesului și scandalurilor, în primul rând financiare, ale uneia dintre cele mai mari platforme de pornografie din lume. Nuditate, bani murdari, exploatare, emancipare sexuală și ultimele tendințe în succesul digital constituie ingredientele acestui studiu sociologic diluat la standardele entertainment-ului casnic.
#ISCOADA și prietenii săi
ISCOADA s-a alăturat inițiativei Bellanima Medical Center, prin care lansează o serie de dezbateri cu intrare liberă pe subiecte de pshihoeducație și sănătate mintală care ne interesează pe toți. Se va vorbi despre ce ne ferim să rostim sau spunem cu prea multă neglijență și teamă, iar rușinea și stigma vor fi înlocuite cu flexibilitate, empatie, curiozitate, cunoaștere și curaj.
Primul eveniment va avea loc în seara de joi 22 iunie, ora 19.00, și va adresa acele cuvinte ce denotă concepte din psihologie care, odată intrate în vocabularul comun, riscă să-și piardă din semnificații, contribuind astfel la stigma care planează asupra sănătății mintale sau care banalizează importante tulburări psihice. 𝑇𝑟𝑎𝑢𝑚𝑎̆, 𝑝𝑠𝑖ℎ𝑜𝑝𝑎𝑡𝑖𝑒, 𝑔𝑎𝑠𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑖𝑛𝑔, 𝑛𝑎𝑟𝑐𝑖𝑠𝑖𝑠𝑚 sau 𝑡𝑜𝑥𝑖𝑐𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 - sunt câțiva dintre termenii despre care vor vorbi psihoterapeuta Ana Maria Benali, împreună cu antropologul Radu Umbreș și co-fondatorul Bellanima, Codruț Țonoiu, în cadrul „𝐶𝑢𝑣𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑝𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑠𝑒𝑛𝑠 | 𝐸𝑠̦𝑡𝑖 𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟 𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑡𝑖𝑖 𝑐𝑒 𝑧𝑖𝑐𝑖?”. Vă așteptăm!
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC