#17: Despre grădini comunitare, activare și planificare urbană
#De pe ISCOADA
A venit vara și dacă tot ni se arată des soarele la față, este un moment bun pentru grădinărit. Și cum majoritatea dintre noi locuim la bloc, spațiul verde din cartiere poate fi pretextul perfect pentru timp petrecut afară și întărirea relațiilor de vecinătate.
Vă invităm la o plimbare (virtuală) în cartierul bucureștean Drumul Taberei, unde toamna trecută am desfășurat o cercetare colaborativă care s-a uitat la cum se manifestă grija locuitorilor față de spațiile din jurul blocului și care sunt relațiile dintre vecinii-grădinari, grădinile de bloc, comunitate și cartier.
A reieșit un prim material semnat de cercetătorii Alex Axinte, Bogdan Iancu și Carmen Rafanell despre istoria Bucureștiului și a grădinilor sale – de la orașul mahalalelor, la megaproiectul urbanistic socialist și directivele de cultivare de Stat, la perioada tranziției nouăzeciste și dinamicile de prezervare a practicilor de îngrijire a spațiilor verzi.
Scărițe, platforme, cutii și cotețe căptușite, tăvițe cu bobițe și castroane cu apă, ori căsuțe pentru păsări, firimituri sau semințe în hrănitoare – toate aceste practici de amenajare și bricolare din grădinile blocurilor ilustrează grija pentru necuvântătoare a locuitorilor din Drumul Taberei și reprezintă un bun pretext de socializare și participare în comunitatea locală.
Partea a doua a materialului vorbește despre relațiile de vecinătate prin lentila atașamentului față de companionii non-umani, dar și despre limite și bunuri comune, prin prezența sau (deja de un an încoace) absența gardurilor care împrejmuiesc grădinile comunitare din Buclă.
#Pe subiect
De la mapare urbană și plimbări prin cartiere augmentate virtual, la reamenajarea spațiilor verzi prin scoaterea gardurilor metalice și livezi comunitare cu legume și compost, anul 2021 a numărat proiecte de activare urbană în 4 cartiere bucureștene: Grivița, Tineretului, Militari și Drumul Taberei, despre care au scris pe larg colegii de la revista Scena9.
În Statele Unite înfloresc grădinile urbane în care sunt cultivate fructe și legume menite a fi împărțite comunităților vulnerabile. Fie că sunt amenajate pe acoperișuri sau în foste spații industriale, grădinile învață locuitorii din cartiere să-și cultive singuri hrana și oferă mâncare sănătoasă familiilor și persoanelor în vârstă aflate în risc de sărăcie.
„Satele urbane” reprezintă un nou concept în planificarea urbană și poate funcționa ca alternativă la dezvoltarea accelerată a marilor orașe și creșterea populației. Ce le diferențiază de restul cartierelor este mixul între formele de locuire, spațiile comerciale și afacerile locale, proiectate la distanțe ce pot fi parcurse doar pe jos, fără a fi utilizate mașinile și mijloacele de transport în comun.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC