#16: Despre schimbare, imitație și transmisie culturală
// ISCOADA a rămas (parțial) la Timișoara și săptămâna aceasta, prin participarea Laurei-Maria Ilie, editora coordonatoare a platformei, la programul de formare și mentorat cultural „Academia Schimbării”, organizat de Centrul Cultural Clujean. Sub tema Cultura – scenarii pentru viitor, primul modul din ediția 2023 organizează discuții și ateliere de lucru ce se axează, în primul rând, pe provocările etice, digitale și economice din mediul cultural-artistic al Timișoarei, capitală europeană a culturii.
Facilitat excelent de Corina Șuteu, programul a inclus întâlniri și vizite în spațiile culturale emblematice ale Timișoarei, unde mentorii ne-au vorbit despre organizarea și comunicarea de evenimente culturale la scară largă, deschiderea de spații comunitare, antreprenoriat cultural, importanța solidarității colective ca răspuns la inegalitățile structurale, cooperarea în domeniul culturii dintre sectoarele public și privat, plus multe altele. A fost o săptămână de învățare și conectare, pentru care mulțumim din plin organizatorilor de la Centrul Cultural Clujean!
// Tot în cadrul vizitei noastre la Timișoara i-am cunoscut pe cei 10 seniori care vor participa la tururile afective ghidate de lectorii de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul proiectului despre care vă povesteam ediția trecută: „Timișoara Seniorilor”. În relație cu cartierele în care au locuit, vom afla istoriile de viață nu doar a seniorilor timișoreni români, ci și a celor de etnie maghiară, germană, sârbă, romă, turcă. În luna iunie ne plimbăm cu seniorii pe străzile orașului capitală culturală europeană, documentăm foto-video, iar în iulie vă așteptăm la expoziție!
#De pe ISCOADA
Dacă tot am deschis discuția despre cultură și felul în care cu toții imităm practici culturale opace, antropologul Radu Umbreș analizează, din perspectiva transmisiei culturale, un gest minor dintr-o rețetă culinară: presărarea a câtorva fire de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă. Pornind de la un mini-sondaj pe Facebook cu o multitudine de răspunsuri ce arată că nu știm exact de ce facem acest gest, articolul vorbește despre transmiterea socială a tehnologiei, mergând pănâ la originea culturii.
#Pe subiect
În primii ani de viață creierul nostru procesează peste 1 milion de noi conexiuni neuronale pe secundă. Tot atunci ni se dezvoltă, prin imitare, și cogniția socială, adică capacitatea de a intui ce vor ceilalți de la noi. Mai nou, bebelușii de 6 luni recunosc și reacționează când alte persoane îi imită: privesc, zâmbesc și sunt mai angajați social, în joacă, cu cei care le copiază mișcările, decât cu cei care nu fac asta.
Toate tipurile de învățare au la bază imitarea, îi imităm pe cei din jurul nostru chiar și atunci când avem impresia că suntem originali. Fiecare individ devine, așadar, produsul culturii și mediului social din care face parte, iar expunerea din copilărie la diversitate și noi interacțiuni potențează creativitatea și învățarea.
Ceea ce ne face umani nu este capacitatea noastră de a descoperi și inova, ci mai degrabă abilitatea de a copia și învăța prin imitare. Imităm acțiuni aparent iraționale, pentru care nu avem o explicație mai clară decât „așa se face”, deoarece, pe termen lung, ne asigură beneficii sociale, solidaritate și apartenență de grup.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC