#15: Despre viața urbană a seniorilor
Săptămâna aceasta ne aflăm la Timișoara, de unde vă transmitem calde salutări! :) Dincolo de expoziția Victor Brauner și bienala de artă contemporană Art Encounters, vizita noastră e prilejuită de începerea proiectului „Timișoara Seniorilor”. Similar cu experiența din toamna trecută de la București, vom face tururi afective cu 10 seniori timișoreni, ghidate de lectorii de la Facultatea de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Asociația parteneră de proiect, Pietatea Bănățeană, a fost înființată în 1929 și are o rețea de peste 11.000 de membri numai în Timișoara, funcționând în sistem CARP (Casă de Ajutor Reciproc a Pensionarilor). Așadar, în luna iunie vom ieși la pas cu seniorii prin cartierele Timișoarei, iar în iulie sunteți invitați la expoziția foto-video „Timișoara seniorilor” - mai multe detalii foarte curând!
#De pe ISCOADA
„Bucureștiul seniorilor”, expoziția foto-video de care vă spuneam mai sus, a fost produsă de ISCOADA toamna trecută și a dat voce unui segment de populație prea puțin prezent în discursul și viața publică. Narațiunile despre relația afectivă cu orașul a seniorilor din Colentina, Drumul Taberei și Rahova au fost documentate foto-video și împărtășite publicului într-o expoziție itinerantă, vernisată în cele trei cartiere bucureștene. Fotografiile și scurtele filme documentare concentrate pe călăuze vorbesc despre dimensiuni personale, dar și socio-politice, toate în raport cu cartierul în care acești oameni și-au petrecut existența.
De asemenea, tot mai sus vă menționam Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor, instituții care sunt și astăzi active și relevante, în special datorită sprijinului financiar și comunitar pe care îl oferă vârstnicilor din România. Antropoloaga Ana-Maria Rențea a vizitat Centrul de zi „Omenia” din sectorul 5 al Bucureștiului, unde a stat de vorbă cu seniorii înscriși: în ciuda veniturilor mici și a problemelor de sănătate, vârstnicii din centru fac sport și voluntariat, iau parte la cursuri de engleză și comunică pe rețelele sociale cu familia și prietenii.
V-ați întrebat vreodată cum se raportează bunicii noștri la practicile de reciclare, reutilizare și redistribuire și cât de asemănătoare sunt, de fapt, aceste obiceiuri cu acțiunile sustenabile propuse astăzi de experții de mediu? Alexandra Lulache vorbește în acest material ISCOADA despre relațiile cu seniorii urbani din România, văzute prin lentila culturii materiale și a reflexului de economisire, în cele mai multe cazuri determinat de penurie și precaritate.
#Pe subiect
Dar ce înseamnă, mai concret, orașe prietenoase cu seniorii? Pentru a-și crea experiențe pozitive în relație cu spațiul locuit, vârstnicii au nevoie să fie sănătoși fizic și mental, să se simtă în siguranță și să participe activ la viața comunității. Un oraș gândit a fi prietenos cu cetățenii în vârstă are în vedere un mediu echitabil, accesibil din punct de vedere fizic și incluziv social.
Contrar aparențelor, ultimele studii arată că capacitatea noastră de a produce inovații crește odată cu vârsta, ajungând în momentul de față să exceleze în intervalul 55-64 de ani. Aceste tendințe sunt corelate cu creșterea speranței de viață și îmbunătățirea stării de sănătate, dar și cu schimbările dese de carieră și abilitatea noastră de a ne reinventa deseori pe parcursul vieții.
Autoarea și activista Ashton Applewhite demontează miturile și stereotipurile legate de îmbătrânire și luptă în felul acesta împotriva discriminării pe criterii de vârstă, într-o lume care amplifică frica de îmbătrânire. În fapt, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât scade teama de a muri și devenim mult mai stăpâni pe emoțiile noastre.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC