#14: Despre motivarea în educație, premii și excelență
#Ascultate
Ascultate este inițiativa ISCOADA unde sintetizăm pentru voi podcasturi super relevante, bazate pe cercetări științifice, care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru.
Dedicat deopotrivă profesorilor, educatorilor și părinților, podcastul Tes Pedagogy, găzduit de Kate Parker (University College London), adresează probleme educaționale și metodologii de învățare ce au la bază ultimele cercetări în domeniu.
În acest episod, Parker îl are invitat pe Peps Mccrea, profesor și expert educațional, director științific al platformei pedagogice Steplab și autor al volumului Motivation Teaching: Harnessing the Science of Motivation to Boost Attention and Effort in the Classroom (2020). Discuția aduce sfaturi practice și aplicabile în sala de clasă, cu focus pe cele mai recente studii din psihologia motivației și neuroștiințe.
Citește restul pe Instagram +Follow us
#De pe ISCOADA
Cum arăta teatrul studențesc românesc în anii ‘50? Dar în anii ‘80? Arhiva de fotografie de teatru a UNATC I. L. Caragiale ne arată fragmente nemaipomenite din spectacole în care au debutat sau profesat micii și marii actori și regizori ai vremurilor noastre.
Arhiva de Teatru UNATC a publicat anul trecut un catalog digital cu peste 1000 de fotografii din timpul spectacolelor de absolvire ale generațiilor de actori și regizori de teatru din perioada anilor '50 - '90, proces de arhivare despre care creatoarea de colaje și îngrijitoarea arhivei, Ramona Iacob, a povestit mai multe în paginile ISCOADA.
Articolul ISCOADA „Ageism-ul, sau cum să te disprețuiești pe tine din viitor”, de Alexandru Bălășescu și Iulia Hau a fost apreciat la Gala Superscrieri #12 și a câștigat Premiul Onorific Feature Writing/Longform!
Dincolo de premiul (binemeritat) de mai sus, vă invităm să citiți articolul. Chiar dacă subiectul nu este cel mai optimist, ne bucură că există spațiu în jurnalismul românesc pentru astfel de teme sensibile. Mulțumim juriului, organizatorilor Fundația Friends for Friends, autorilor noștri și celor două editoare ISCOADA implicate: Laura-Maria Ilie și Ioana Jelea-Ioniță.
#Pe subiect
Unul dintre cei mai iubiți profesori de către elevii pe care îi îndrumă, Doru Căstăian, vorbește din punct de vedere filosofic despre lungul drum spre excelenţă în procesul educațional care începe cu corectarea modestă a primei greşeli din caietul murdar şi aproape rupt încă din prima zi de școală. Când se referă la formarea și transformarea oamenilor, profesorul de filosofie Căstăian ridică problematica tipului de excelență pe care ni-l dorim de la copiii noștri: cea bună, riguroasă, conștientă și îndurătoare cu problemele prin care trec generațiile tinere, sau cea care reiese dintr-un CV sterp plin de diplome și titulaturi?
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC