#13: Despre artă, tehnologie și postumanism
#Recomandare MoBU & ISCOADA
Weekendul viitor își deschide porțile pentru vizitatori MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București. Dincolo de cele 40 de standuri și cei 200 de artiști din toate colțurile lumii, în perioada 19-28 mai sunteți așteptați la Romaero Băneasa (și) pentru o serie de evenimente culturale conexe târgului: conferințe pe teme actuale din piața de artă, prezentări de tip artist talk, performance-uri și proiecții video. Sub titlul Etică, dragoste și politică, programul include trei conferințe ISCOADA, moderate de istoricul de artă Dănuț Marius Bumbac.
📌 Sâmbătă, 20 mai, 19:30 - 20:30: MoBU X ISCOADA: Război și artă, Dănuț Bumbac în dialog cu Nona Șerbănescu, artistă și manager cultural. // Cât de angajată politic este și ar putea fi arta contemporană? + Q&A 30 de min
📌 Duminică 21 mai, 18:00 - 19:00 MoBU X ISCOADA: Artă și bunăstare emoțională. Îmblânzirea haosului prin creativitate, Dănuț Bumbac în dialog dr. Irina Botea Bucan, artistă și lect. univ. dr. UNARTE și School of the Art Institute of Chicago, SUA // Arta și implicațiile sale pentru sănătatea mintală/wellbeing + Q&A 30 de min
📌 Luni 22 mai, 19:30 - 20:30 MoBU X ISCOADA: Memorie și patrimoniu fizic în era digitală - Dănuț Bumbac în dialog Călina Bârzu, cercetătoare în Istoria Fotografiei // Rolul arhivei în arta contemporană + Q&A 30 de min
Detalii despre bilete, aici.
#De pe ISCOADA
Un duo atipic de arhitecte din București și-a imaginat o masă circulară pe care au fost expuse mostre și procese de lucru ale unor practici sustenabile înrudite cu arhitectura. Pășiți în Metabucătărie pentru a vă familiariza cu biscuiți de pământ amestecat cu lapte, ou, cimbrișor și lavandă, cărămizi de cânepă-beton, ecoprint, vopsirea textilelor cu pigmenți naturali, sau tehnici domestice de fermentare și conservare a alimentelor. Un material semnat Stardust Architects (Anca Cioarec și Brînduşa Tudor)
Mai avem nevoie de supereroi? Curatoarea Anca Mihuleț vorbește despre lucrările postumaniste prezente în expoziția „Cronicile viitorilor supereroi”, care și-a propus să ofere soluții la problemele actuale ale umanității, la criza identitară și umanitară pe care o traversăm. Artiști și arhitecți precum Heecheon Kim, Stardust Architects, Lawrence Lek, Maria Pop Timaru, Dimitar Solakov, Adriana Chiruta, Studio Baptiste Debombourg, Fabio Lattanzi Antinori, Adina Mocanu, Larisa Sitar, subliniază nevoia de prezențe supranaturale, supereroi și personaje mitice.
#Pe subiect
Artistul praghez Filip Hodas și-a imaginat un viitor distopic în care elemente culturale de pop art devin relicve gigantice înghițite de natură. Seria „Pop Culture Dystopia” conține randări ale unor personaje celebre precum Mickey Mouse sau Hello Kitty și vorbește despre cum ar putea arăta planeta noastră după ce omenirea va dispărea.
Într-un viitor postuman în care oamenii n-ar mai exista, cercetătorii s-au întrebat ce se va întâmpla cu prietenul lor cel mai bun, câinele. În logica non-atropocenică, patrupedele vor reuși să supraviețuiască fără noi, de cele mai multe ori mai liberi și mai puțin stresați, însă cel mai greu le va fi câinilor mici, supra protejați și dependenți de grija stăpânilor lor.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC