#12: Despre mâncare și practici de alimentație
#De pe ISCOADA
În România regimului comunist alegerile alimentare au fost considerate o chestiune politică importantă, iar discursul ideologic s-a răsfrânt și asupra cărților de bucate. Dincolo de ingrediente și tehnici de preparare, regimul politic a influențat masiv literatura gastronomică produsă în comunism: de la principiile nutriției științifice și recomandările de lifestyle ale anilor ‘60-‘70, până la raționalizare, standardizare și ignorarea rafturilor goale, specifice anilor ‘80. Despre cărțile de bucate din cei 42 de ani de socialism, în materialul semnat de Adriana Sohodoleanu.
Mulți dintre noi am primit, măcar o dată, pachet de acasă. Mâncarea de acasă nu este trimisă doar cu scopul de a ne hrăni, ea poartă semnificații și declanșează amintiri. Andreea Drăgan se uită la rețetele copilăriei și la practica comună a pachetului de acasă, prilejuri de revizitare a memoriei, identității și legăturilor sociale ce se crează și recrează prin intermediul mâncării.
„Noua bucătărie românească” reunește practici gastronomice fundamentate pe redescoperirea și reinterpretarea rețetelor vechi, bazate exclusiv pe ingrediente locale și artizanale. Ce reprezintă „Noua Bucătărie Românească” și de ce meniul surprinzător al restaurantelor neoromânești este, înainte de toate, o producție culturală ce folosește ca ingrediente gustul, nostalgia și inovația?
„- Diseară mâncăm porc pentru că ne trebuie mai mult la pulpiță (icon cu o pulpă de pui care indică nivelul de foame al personajului) și m-am săturat să mâncăm numai morcovi.
- Tare, auzi da’ când te joci cu colegul tău, el mănâncă doar halal sau are voie să mănânce porc în Minecraft?
- Păi mănâncă ce vrea, că-s doar pixeli. Și oricum, dacă nu mănânci, mori de foame.
- Da, dar e porc. Și cred că ei se duc în iad pentru asta.”
Este permis să mănânci carne de porc în Minecraft dacă contravine principiilor tale religioase? Despre alegerile alimentare pe care le facem în jocurile video, în articolul ISCOADA semnat Alexandra Dincă.
#Pe subiect
Proaspătul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, împreună cu regina consoartă Camilla, au anunțat quiche-ul franțuzesc ca preparat oficial al ceremoniei de încoronare. Alegerea noilor monarhi poate părea surprinzătoare și menită să recunoască multiculturalismul societății britanice de astăzi, însă o privire în istoria culinară a încoronărilor ne arată că meniul reginei Elisabeta a II-a era scris aproape exclusiv în limba franceză, iar celebra budincă englezească adorată de regele George al V-lea era gătită de un bucătar francez.
Ceea ce mâncăm ne poate modifica informația genetică. Dacă ne uităm în natură, albinele lucrătoare care muncesc non-stop se hrănesc cu nectar și polen, sunt infertile și trăiesc câteva săptămâni, spre deosebire de Regină, care se hrănește cu lăptișor de matcă, trăiește ani de zile și este atât de fertilă încât produce întregi colonii de albine. Cercetările sunt încă la început, iar presupunerea că nu doar nutrienții din alimente ne afectează codul genetic, ci și aditivii și substanțele adăugate în mâncare, este în curs de a fi demonstrată.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC