#11: Despre corp, relații și sexualitate
#De pe ISCOADA
Este nuditatea un subiect tabu în societatea românească? Mini-vacanța de 1 mai marchează deschiderea noului sezon estival pe litoralul românesc, moment bun să ne întrebăm cum este privit corpul în practicile culturale care implică nuditate și în ce măsură corpul e împletit cu percepția și stima de sine? Nuditatea, o componentă esențială a identității, se află la granița dintre familiaritate, intimitate și senzualitate. Despre cum se discută despre nuditate în familia românească, într-un material semnat de Simona Nichiteanu.
„Am întrebat-o ce făcuse acolo și mi-a spus că ceva prin baruri. Privea în pământ. Toată rușinea din lume se strânsese și se făcuse ghemotoc în corpul ei. O durea să vorbească despre asta. (...) Un singur lucru mi-a mai zis: Să știi că nu m-a obligat nimeni. Aveam nevoie de bani și așa am considerat eu că pot să-i fac (...) În meseria asta nu știi ce niciodată ce se întâmplă. Știi doar când te urci în mașină, apoi nu mai știi nimic.”
Povestea unei prietenii adânci care înglobează experiența de teren a autoarei Ana-Maria Isac cu zeci de lucrătoare sexuale, într-un articol ISCOADA despre supraviețuire, lipsa umanității și stigma asociată muncii sexuale.
„Unde sunt bărbații mișto?” este o întrebare pe care și-o pun tot mai des femeile educate care sunt în căutarea unui partener. Problema s-ar putea să fie aritmetica formării cuplurilor. În general, femeile heterosexuale caută bărbați cu educație cel puțin similară, însă aceștia sunt, statistic vorbind, din ce în ce mai greu de găsit. Antropologul Radu Umbreș discută despre cum dezechilibrul dintre femei și bărbați la nivelul educației influențează relațiile de gen – de la hook-up culture și divorț, la incels și feminism.
#Pe subiect
43% dintre milenialii americani consideră relațiile deschise ca fiind ideale, deși foarte puțini dintre ei se află în astfel de relații amoroase, în mare parte datorită prejudecăților și stigmei asociate. Adesea neînțelese, relațiile etice consensuale non-monogame (poliamoroase, deschise sau de tip swinging) pot avea efecte benefice asupra partenerilor, comparativ cu relațiile monogame: intimitate relațională crescută, satisfacție sexuală ridicată și comunicare sănătoasă între parteneri.
Sex spontan sau sex planificat? Deși spontaneitatea este considerată ideală, studiile au arătat că planificarea întâlnirilor intime pentru cuplurile aflate în relații de lungă durată poate fi esențială în obținerea satisfacției sexuale. Exprimarea deschisă a intenției și prioritizarea intimității declanșează emoții precum anticiparea și dorința, care cresc nivelul de conexiune și satisfacție în cadrul cuplului. Obișnuim să asociem spontaneitatea cu începuturile relației, dar uităm că, în special atunci, ne planificam întâlnirile în cele mai mici detalii.
Cum arată viața și munca a opt artiste care ar trebui să fie la fel de cunoscute precum partenerii lor celebri? Dincolo de relațiile amoroase, artistelor precum Lee Krasner (soția lui Jackson Pollock), Françoise Gilot (partenera lui Pablo Picasso) sau Vita Sackville-West (partenera Virginiei Woolf) nu le este recunoscută contribuția legitimă adusă lumii artistice și literare.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC