#10: Despre practici și obiceiuri atipice
#De pe ISCOADA
// Într-o livadă, pe o stradă unde ai semnal doar între benzi, trăiește Rică Drăgan, înconjurat de familie, un cățel, doi motănei, o găină, o rață leșească pe care nu se îndură să o taie – și de gașca lui, casetele. Începînd să le strîngă de prin 1992, Rică a ajuns să aibă una din cele mai stufoase și interesante colecții de muzică românească a anilor ’90, numărînd cîteva mii de titluri – colecție specializată pe muzică de mahala și de petrecere.
În toamna lui 2020 l-am vizitat în Gropeni, județul Brăila, pentru a-i afla povestea pe care o vedeți mai jos, în micro-documentarul ISCOADA despre oameni și practici atipice.
Bonus: un mix din tinerețea lui Rică Drăgan, cu piese înregistrate și publicate între 1991 și 1996, special pentru cititorii ISCOADA.
// Considerat a fi prima rețea de socializare din istoria modernă, radioamatorismul are o istorie impresionantă și în țara noastră. Pasiunea se transmite, de cele mai multe ori, în cadrul familiei sau în rețele strânse și este percepută ca un meșteșug. În încercarea de a înțelege această practică, ISCOADA a stat de vorbă cu Ștefan Fenyo, fost inginer la Fabrica de timbre și radioamator din 1962, de la vârsta de 18 ani. Pe Ștefan Fenyo l-am vizitat în comuna Năeni, județul Buzău, unde locuiește alături de soția sa, Mariana-Nicoleta Vlaicu.
// Arta de a lega cu sfori, bondage, shibari sau kinbaku-bi, reprezintă o formă consensuală de explorare a corporalității asociată practicilor BDSM (acronim pentru Bondage, Dominance, Sadism și Masochism). Originară din Japonia feudală, practica shibari vorbește despre încredere, intimitate, emoții intense, euforie și stări alterate de conștiență.
În România, comunitatea de bondage numără câteva mii de membri. Billie Rose practică bondage-ul de 7 ani, adesea ca rigger și privește această activitate intimă ca o formă consensuală de eroticizare a violenței sexuale, un joc și o identitate. Sabina este parte din comunitate de 4 ani, este bottom și povestește despre limite corporale și despre cât de firesc este acest joc. Împreună, fac din practica bondage-ului un performance.
Micro-documentarul „Billie Rose, Sabina și sforile” este ultima producție ISCOADA din seria ce prezintă povești ale oamenilor cu practici atipice.
#Pe subiect
Conform medicinii moderne, placenta este considerată un organ dispensabil imediat după naștere. În paralel, însă, asistăm la o revenire a practicilor care atribuie placentei semnificații misterioase, cu ritualuri specifice: de la îngroparea placentei la rădăcinile unor copaci, până la deshidratarea și ingerarea acesteia de către femeia devenită mamă.
Cântărețul de muzică folk englezească Sam Lee călătorește în Anglia rurală în campingurile de corturi și rulote pentru a culege folclor și a asculta cântece tradiționale internaționale. Lee înregistrează piese muzicale specifice comunităților marginale și le prezervă astfel moștenirea culturală și identitară.
Fenomenul „WitchTok” reunește online o comunitate de tineri interesați de magie și ocultism care produce și distribuie pe Tik Tok/Instagram materiale video în care testează vrăji și diverse tehnici de magie folosindu-se în tutoriale de cărți de tarot, lumânări, sticle, cristale sau ierburi. Practica îmbrățișată de generația Z atrage milioane de urmăritori care se folosesc de vrăji în aspectele amoroase, legate de bani sau de răzbunare.
Vrem ca întreg conținutul ISCOADA să rămână gratuit, dar ne bazăm pe susținerea ta ca donator. Dacă ți-a plăcut ce ai citit, ajută-ne să continuăm!
Perspective este o colecție săptămânală de materiale pe o temă aleasă, bazate pe cercetare. Vrem să provocăm discuții informate despre fiecare subiect în parte și să înțelegem bucățică cu bucățică lumea asta tot mai complicată.
ISCOADA este un Hub de Cercetare și o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe. Platforma ISCOADA este un ecosistem de text, imagine și sunet, prin intermediul cărora comunicăm publicului larg povești despre oameni, cultură și societate.
Primești acest e-mail pentru că ți-ai lăsat adresa în formularul de pe Platforma ISCOADA. Dacă dorești să te dezabonezi, mergi la butonul Unsubscribe (deși nu vedem de ce ai face asta:)
Design de Seán BC